ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo – wiśniowe cupcakes

Czekoladowo – wiśniowe cupcakes

nazwa

Wykonanie

Przepis na 12 cupcaków
Dzisiaj część druga przepisów na cupcakes. Tym razem na czekoladowowiśniowe. Oczywiście możecie też pomieszać przepisy i podać czekoladowe cupcakes z kremem waniliowym. Własna inwencja jest zawsze mile widziana:)
Składniki ciasta:
Pierwsza miska:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki cukru
- pół tabliczki gorzkiej pokruszonej czekolady
- pół szklanki kakao
Druga miska:
- szklanka mleka
- 1 jajko
- ¼ szklanki oleju
- odrobinę rumu lub olejku rumowego
Nadzienie:
- dżem wiśniowy, najlepszy będzie taki z całymi wisienkami
Sposób przygotowania ciasta:
1. Najpierw w obu miskach mieszamy podane składniki.
2. Następnie mieszamy ze sobą zwartości obu misek.
3. Przygotowujemy foremki na muffinki i wykładamy je papilotkami.
4. Potem uzupełniamy każdą foremkę do połowy ciastem. Następnie nakładamy czubatą łyżeczkę dżemu i dopełnimy foremkę resztą ciasta.
5. Tak przygotowane ciastka pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Składniki kremu czekoladowego:
- szklanka śmietanki 36% słodkiej
- 1 125 gr serek Philadelphia
- pół szklanki cukru
- pół szklanki kakao
Sposób przygotowania kremu:
1. Mikserem ubijamy śmietankę na sztywną pianę powoli dodając ¼ szklanki cukru.
2. Resztę cukru mieszamy z Philadelphią i kakao, w osobnej misce.
3. Następnie mieszamy ubitą śmietanę z masą z serka.
4. Napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy krem na ostygnięte ciastka.
5. Na koniec ozdabiamy ciastko wzorkami kandyzowanymi wisienkami.
Smacznego!
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/05/czekoladowo-wisniowe-cupcakes.html