ßßß


Składniki:300 g mąki pszennej300 ml musu z dyni i pomarańczy30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej3/4 szkl. cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 szkl. oleju roślinnego1/3 szkl. mleka1 jajkoWykonanie:Przepis na mus z dyni i pomarańczyDynię obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy w garnku do miękkości z sokiem z jednej pomarańczy, pod koniec dodajemy 2 łyżki miodu, doprawimy estragonem i cynamonem. Całość blendujemy na gładką masę.MuffinyDo naczynia przesiewamy mąkę dodajemy cukier, proszek, sodę – mieszamy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z musem, mlekiem i olejem. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając niedbale, na koniec dodajemy skórkę pomarańczową. Muffiny pieczemy w temperaturze 180 st. C., przez ok. 20 min., do suchego patyczka.Smacznego!