Wykonanie
W kilku miejscach widziałam zdjęcia przekrojonych muffinek z
truskawką w środku. Ten widok nie dawał mi spokoju. Kiedy przez wyjazdem na weekend zostało mi kilka
truskawek (niestety
truskawek gigantów), pomyślałam, że szybko wypróbuję ten pomysł. Jedyną wadą moich muffinek były zbyt duże
truskawki. Nie mogłam wsadzić do środa po jednej całej
truskawce, a musiałam przekroić je na pół lub nawet ćwiartki. Mimo to, muf
finki smakowały, a truskawkowa niespodzianka w środku jest bardzo przyjemna.
Składniki:250 g
mąki pszennej120 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody12-14
truskawek90 ml
oleju250 ml
mleka1
jajkoWykonanie:
Mąkę,
cukier, proszek i
sodę mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy
mleko,
olej i
jajko. Łączymy zawartość obu misek tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Do każdego otworu wkładamy po jednej
truskawce. Pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut, aż do suchego patyczka (sprawdzamy ciasto, a nie
truskawkę).