Wykonanie
Pachną latem. Smakują latem. Muffiny to taki wdzięczny wypiek, że może powstać o każdej
porze roku i o każdej
porze dnia czy nocy. Tak łatwe są muffiny. I tak łatwo znaleźć coś, co można do nich dorzucić. Czy to latem czy zimą. I będą pyszne. I pewnie też pysznie będą wyglądać!
Składniki (12 muffinów lub 15, gdy nałoży się mniej ciasta do foremek):2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2/3 szklanki
cukru300 ml
mleka1 duże
jajko1/3 szklanki
olejuniepełna szklanka
jagód umytych i odsączonych z
wody12-15
truskawek, umytych, odszypułkowanych i przekrojonych na półPrzygotowanie:Składniki suche -
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
cukier, wymieszać w jednej misce. W drugiej misce wymieszać składniki mokre -
mleko,
olej, rozmącone
jajko. Połączyć składniki mokre i suche a następnie delikatnie wmieszać
jagody. Ciasto przekładać do foremek wyłożonych papilotkami (ja nakładałam niemal do pełna). Na koniec w środek każdej porcji ciasta wcisnąć dwie połówki
truskawki. Piec około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Po upieczeniu przestudzić na kratce i podawać.