ßßß
 
            
         Składniki (12 muffinów lub 15, gdy nałoży się mniej ciasta do foremek):2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej2/3 szklanki cukru300 ml mleka1 duże jajko1/3 szklanki olejuniepełna szklanka jagód umytych i odsączonych z wody12-15 truskawek, umytych, odszypułkowanych i przekrojonych na półPrzygotowanie:Składniki suche - mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać w jednej misce. W drugiej misce wymieszać składniki mokre - mleko, olej, rozmącone jajko. Połączyć składniki mokre i suche a następnie delikatnie wmieszać jagody. Ciasto przekładać do foremek wyłożonych papilotkami (ja nakładałam niemal do pełna). Na koniec w środek każdej porcji ciasta wcisnąć dwie połówki truskawki. Piec około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Po upieczeniu przestudzić na kratce i podawać.
Składniki (12 muffinów lub 15, gdy nałoży się mniej ciasta do foremek):2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej2/3 szklanki cukru300 ml mleka1 duże jajko1/3 szklanki olejuniepełna szklanka jagód umytych i odsączonych z wody12-15 truskawek, umytych, odszypułkowanych i przekrojonych na półPrzygotowanie:Składniki suche - mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać w jednej misce. W drugiej misce wymieszać składniki mokre - mleko, olej, rozmącone jajko. Połączyć składniki mokre i suche a następnie delikatnie wmieszać jagody. Ciasto przekładać do foremek wyłożonych papilotkami (ja nakładałam niemal do pełna). Na koniec w środek każdej porcji ciasta wcisnąć dwie połówki truskawki. Piec około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza. Po upieczeniu przestudzić na kratce i podawać.


