Wykonanie
Sezonowych
owoców nigdy dość :) Gdy nadchodzi okres
jagodowy, wszystkie moje wypieki są właśnie z nimi. Tym razem proponuję zdrową i dietetyczną wersję muffinek - z
otrębami pszennymi, z dodatkiem
oleju i małą ilością
cukru. Ich przygotowanie trwa krócej, niż nagrzewanie piekarnika :)
Składniki:100 g
pszennych otrębów200 ml
mleka100 ml
wody300 g
mąki pszennej pełnoziarnistej2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody100 g
cukru3
jajka300 ml
oleju300 g
jagódSposób przygotowania:
Mleko,
wodę i
otręby wymieszaj i odstaw do momentu przygotowania pozostałych składników.Wymieszaj w osobnych naczyniach suche (
mąka, proszek,
soda,
cukier) i mokre (
jajka,
olej) składniki. Następnie wymieszaj łyżką mokre, suche i namoczone
otręby. Dodaj
jagody i delikatnie wmieszaj. Włóż ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek (u mnie 16 sztuk). Piecz 20 minut w 200 st. Możesz podać ciepłe :)