Wykonanie
Kruche ciasto posmarowane masą budyniową, posypane chrupiącymi
orzeszki ziemnymi oraz przecudnie słodkimi
suszonymi owocami żurawiny i
winogron. Całość uwieńczona aksamitną
polewą czekoladową, czyli MAZUREK w iście słodkim, świątecznym wydaniu.
Składniki na ciasto ( przepis na blachę o wymiarach ok. 30*30 cm)250 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru200 g
masła1
jajkoSkładniki na masę budyniową:1 paczka budyniu
waniliowego1 ½ szklanki
mleka2 łyżki
cukru pudru50 g
masłaDodatkowo:2 szklanki
fistaszków (prażonych, niesolonych)3/4 szklanki
suszonej żurawiny3/4 szklanki
rodzynekPolewa czekoladowa1
mleczna czekolada1/3 szklanki
śmietany kremówki 36 %Wykonanie:Ciasto
Mąkę razem z
cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 25-30 minut.Masa budyniowa
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszamy jednak ilość
mleka do 1 i ½ szklanki.
Budyń odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Do wystudzonej masy budyniowej oddajemy
masło i
cukier puder, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Polewa czekoladowaCzekoladę razem ze
śmietaną rozpuszczamy na małej mocy palnika. Uważamy, aby
czekolada się nie przypaliła! Dokładnie mieszamy do uzyskanie jednolitej masy.Upieczone, kruche ciasto smarujemy masą budyniową. Na wierzch rozkładamy
fistaszki,
żurawinę i
rodzynki. Całość polewamy
czekoladą.Smacznego!