ßßß



Składniki na ciasto ( przepis na blachę o wymiarach ok. 30*30 cm)250 g mąki pszennej50 g cukru pudru200 g masła1 jajkoSkładniki na masę budyniową:1 paczka budyniu waniliowego1 ½ szklanki mleka2 łyżki cukru pudru50 g masłaDodatkowo:2 szklanki fistaszków (prażonych, niesolonych)3/4 szklanki suszonej żurawiny3/4 szklanki rodzynekPolewa czekoladowa1 mleczna czekolada1/3 szklanki śmietany kremówki 36 %Wykonanie:CiastoMąkę razem z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 25-30 minut.Masa budyniowaBudyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszamy jednak ilość mleka do 1 i ½ szklanki. Budyń odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Do wystudzonej masy budyniowej oddajemy masło i cukier puder, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.Polewa czekoladowaCzekoladę razem ze śmietaną rozpuszczamy na małej mocy palnika. Uważamy, aby czekolada się nie przypaliła! Dokładnie mieszamy do uzyskanie jednolitej masy.Upieczone, kruche ciasto smarujemy masą budyniową. Na wierzch rozkładamy fistaszki, żurawinę i rodzynki. Całość polewamy czekoladą.Smacznego!