Wykonanie
Składniki:Ciasto :
mąka pszenna 1,5 szklanki
masło ½
jaja 4-6
mleko 1 szklankaKrem:
masło ½ kostki
cukier puder ½ szklanki
budyń waniliowy 1
mleko 375 mlPomada:
czekolada 10 dag
mleko ½ szklanki
masło 2 łyżki (lub ceres)Wykonanie:Przygotowanie ciasta: Zagotować
mleko z
masłem. Na wrzątek wsypać
mąkę i mieszać drewnianą łyżką lub
łopatką, aż
zrobi się jednolita masa. Zdjąć rondel z ognia i masę przestudzić, po czym wbijać po jednym
jaju, wyrabiając ciasto, aż będzie się trzymać łyżki. Gotową masę wyciskać w postaci pasków o wymiarach 4x9 cm za pomocą tutki (lub nakładać łyżką) na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia. Piec 20-30 minut. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć kremem. Polać po wierzchu pomadą
czekoladową.Przygotowanie kremu: Ugotować
budyń z podaną ilością
mleka (musi być bardzo gęsty). Ostudzić.
Masło utrzeć z
cukrem do białości. Dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając.
Przygotowanie pomady:
Czekoladę rozgotować z
mlekiem i
masłem na masę gęstości
śmietany (ceres dodajemy do przestudzonej
czekolady). Wyrobić na gładko. Przestudzić.