ßßß


Składniki:3 jajka1 1/3 szklanki mąki pszennej1 szklanka mleka100 g gorzkiej czekolady2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)300 g wydrylowany wiśniDodatkowo:masło do wysmarowania formycukier puder do posypaniaWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termoobiegiem.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, odstawiamy.Mleko podgrzewamy w małym rondelku, wrzucamy połamaną czekoladę, odstawiamy na kilka minut, aby czekolada się rozpuściła.Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, wlewamy wymieszane mleko z czekoladą i wsypujemy mąkę oraz jeśli dodajemy cukier puder. Wszystkie składniki miksujemy do czasu aż, ciasto stanie się gładkie. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanego naczynia, na wierzch rozsypujemy wydrylowane wiśnie. Clafoutis pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C (z termoobiegiem) ok. 30 minut. Ciasto podczas pieczenia ładnie wyrasta, ale po wyjęciu z piekarnika opada, mimo to jest smaczne :). Clafoutis podajemy na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem.Smacznego!