ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy clafoutis

Czekoladowy clafoutis

nazwa

Wykonanie

Z okazji Dnia Czekolady
zapraszam dziś na francuski deser clafoutis , oczywiście czekoladowy … prosty i szybki deser … wiśnie zalane ciastem czekoladowym podobnym do naleśnikowego, zapieczone w piekarniku …podawane na zimno lub na ciepło … oprószone cukrem pudrem. Clafoutis często mylony jest z flaugnarde (również na blogu tutaj) różnica polega na tym, że do clafoutis używa się tylko wiśni lub czereśni natomiast flaugnarde może być zapiekany z różnymi owocami. Takt czy tak oba pyszne i warte wypróbowania
Składniki:
3 jajka
1 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
300 g wydrylowany wiśni
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termoobiegiem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, odstawiamy.
Mleko podgrzewamy w małym rondelku, wrzucamy połamaną czekoladę, odstawiamy na kilka minut, aby czekolada się rozpuściła.
Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, wlewamy wymieszane mleko z czekoladą i wsypujemy mąkę oraz jeśli dodajemy cukier puder. Wszystkie składniki miksujemy do czasu aż, ciasto stanie się gładkie. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanego naczynia, na wierzch rozsypujemy wydrylowane wiśnie. Clafoutis pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C (z termoobiegiem) ok. 30 minut. Ciasto podczas pieczenia ładnie wyrasta, ale po wyjęciu z piekarnika opada, mimo to jest smaczne :). Clafoutis podajemy na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/czekoladowy-clafutis