Wykonanie
Z okazji Dnia
Czekoladyzapraszam dziś na francuski deser clafoutis , oczywiście
czekoladowy … prosty i szybki deser …
wiśnie zalane
ciastem czekoladowym podobnym do naleśnikowego, zapieczone w piekarniku …podawane na zimno lub na ciepło … oprószone
cukrem pudrem. Clafoutis często
mylony jest z flaugnarde (również na blogu tutaj) różnica polega na tym, że do clafoutis używa się tylko
wiśni lub
czereśni natomiast flaugnarde może być zapiekany z różnymi
owocami.
Takt czy tak oba pyszne i warte wypróbowania
Składniki:3
jajka1 1/3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mleka100 g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
cukru pudru (opcjonalnie)300 g wydrylowany
wiśniDodatkowo:
masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypaniaWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C z termoobiegiem.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, odstawiamy.
Mleko podgrzewamy w małym rondelku, wrzucamy połamaną
czekoladę, odstawiamy na kilka minut, aby
czekolada się rozpuściła.Do wysokiego naczynia wbijamy
jajka, wlewamy wymieszane
mleko z
czekoladą i wsypujemy
mąkę oraz jeśli dodajemy
cukier puder. Wszystkie składniki miksujemy do czasu aż, ciasto stanie się gładkie. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanego naczynia, na wierzch rozsypujemy wydrylowane
wiśnie. Clafoutis pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C (z termoobiegiem) ok. 30 minut. Ciasto podczas pieczenia ładnie wyrasta, ale po wyjęciu z piekarnika opada, mimo to jest smaczne :). Clafoutis podajemy na ciepło lub na zimno, posypane
cukrem pudrem.Smacznego!