Wykonanie
Pieczenie rogalików to bardzo wdzięczna praca, prezentują się uroczo:) a ich kształtowanie działa mocno odrestaurowująco. A pozostali leczą stresy jedząc je jeszcze ciepłe:) Dziś przepis z Kwestii Smaku .
Składniki:250 g
mąki pszennej tortowej125g
masła1/4 szklanki ciepłego
mleka12 g suchych
drożdży instant (lub 20 g świeżych)1
jajko2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (klik)Do nadziewania : powidła,
czekoladaZ
mleka,
drożdży, szczypty
cukru i odrobiny
mąki zrobić zaczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozetrzeć z
mąką (jak kruszonkę). Połączyć z
jajkiem rozmąconym z
cukrem. Dodać
wanilię i zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto. W razie potrzeby posypywać
mąką. Przykryć folią lub ściereczką i włożyć do lodówki na około 2h.Wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na kształt koła i wyciąć trójkąty przecinając okrąg na pół,
potem jeszcze raz na pół i ponownie. Powstanie 8 trójkątów. Na każdym ułożyć pół łyżeczki powideł lub pół kostki
czekolady. Zwinąć w kierunku wierzchołka. Podobnie postąpić z pozostałą częścią ciasta. Układać rogaliki na blasze wyłożonej papierem. Piec w temp. 200st. C przez około 20min do zarumienienia. Wystudzić. Posypać
cukrem pudrem lub polukrować (
cukier puder wymieszany z niewielką ilością wrzątku).Smacznego:)