ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Pieczenie rogalików to bardzo wdzięczna praca, prezentują się uroczo:) a ich kształtowanie działa mocno odrestaurowująco. A pozostali leczą stresy jedząc je jeszcze ciepłe:) Dziś przepis z Kwestii Smaku .
Składniki:
250 g mąki pszennej tortowej
125g masła
1/4 szklanki ciepłego mleka
12 g suchych drożdży instant (lub 20 g świeżych)
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (klik)
Do nadziewania : powidła, czekolada
Z mleka, drożdży, szczypty cukru i odrobiny mąki zrobić zaczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozetrzeć z mąką (jak kruszonkę). Połączyć z jajkiem rozmąconym z cukrem. Dodać wanilię i zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto. W razie potrzeby posypywać mąką. Przykryć folią lub ściereczką i włożyć do lodówki na około 2h.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na kształt koła i wyciąć trójkąty przecinając okrąg na pół, potem jeszcze raz na pół i ponownie. Powstanie 8 trójkątów. Na każdym ułożyć pół łyżeczki powideł lub pół kostki czekolady. Zwinąć w kierunku wierzchołka. Podobnie postąpić z pozostałą częścią ciasta. Układać rogaliki na blasze wyłożonej papierem. Piec w temp. 200st. C przez około 20min do zarumienienia. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub polukrować (cukier puder wymieszany z niewielką ilością wrzątku).
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2013/01/rogaliki-drozdzowe.html