Wykonanie
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(6 głosów)5
06 5admin5 / 5 starsKruche rogaliki
drożdżoweProste rogaliki z
ciasta drożdżowego nadziewane
marmoladą (np.
morelową lub z
płatków róży), całymi
wiśniami w słodkiej zalewie, lub też
czekoladą.Rogaliki z poniższego przepisu mają grubą i chrupiącą skórkę. W środku są miękkie, choć nie puszyste. Ciasto nie jest za słodkie, dlatego rogaliki po upieczeniu polecam posypać dużą ilością
cukru pudru. Można podawać z dodatkową
marmoladą lub
dżemem. Świetnie smakują też posmarowane nutellą lub
kremem czekoladowym. Przepis od mojej mamy.Składniki24 sztuki100 g miękkiego
masła250 g
mąki pszennej1/4 szklanki ciepłego
mleka12 g suchych
drożdży instant (lub 25 g świeżych)1
jajko2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiDo nadziewania:
marmolada,
wiśnie, prażone
jabłka,
czekolada lub nutellaDo posypania:
cukier puderPrzygotowanieMiękkie
masło rozetrzeć palcami z przesianą
mąką. Do kubka z ciepłym
mlekiem wsypać szczyptę
cukru i
drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Jajko ubić z
cukrem pudrem, dodać je do
mąki z
masłem. Wlać
drożdże i ekstrakt z
wanilii. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Z ciasta uformować 3 kulki. Rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko
mąką. Każdy placek pokroić na 8 "trójkątów", tak jak kroi się pizzę. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce
marmolady lub po 1
wiśni lub łyżce prażonych
jabłek, lub też po jednej kosteczce
czekolady czy łyżeczce nutelli. Zwijać od szerszego końca formując rogaliki.Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut lub na lekko złoty kolor. Posypać
cukrem pudrem.