ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(6 głosów)5
06 5admin5 / 5 starsKruche rogaliki drożdżoweProste rogaliki z ciasta drożdżowego nadziewane marmoladą (np. morelową lub z płatków róży), całymi wiśniami w słodkiej zalewie, lub też czekoladą.Rogaliki z poniższego przepisu mają grubą i chrupiącą skórkę. W środku są miękkie, choć nie puszyste. Ciasto nie jest za słodkie, dlatego rogaliki po upieczeniu polecam posypać dużą ilością cukru pudru. Można podawać z dodatkową marmoladą lub dżemem. Świetnie smakują też posmarowane nutellą lub kremem czekoladowym. Przepis od mojej mamy.Składniki24 sztuki100 g miękkiego masła250 g mąki pszennej1/4 szklanki ciepłego mleka12 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych)1 jajko2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiDo nadziewania: marmolada, wiśnie, prażone jabłka, czekolada lub nutellaDo posypania: cukier puderPrzygotowanieMiękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką. Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże i ekstrakt z wanilii. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Z ciasta uformować 3 kulki. Rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na 8 "trójkątów", tak jak kroi się pizzę. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce marmolady lub po 1 wiśni lub łyżce prażonych jabłek, lub też po jednej kosteczce czekolady czy łyżeczce nutelli. Zwijać od szerszego końca formując rogaliki.Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut lub na lekko złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
