Wykonanie
Fantastyczne, chrupiące zewnątrz i mięciuteńkie w środku gofry. Idealnie sprawdzą się na niedzielne śniadanie. Ciasto przygotowujemy w sobotę wieczorem i wstawiamy do lodówki, a w niedzielę zaraz po wyciągnięciu smażymy pyszne gofry i cieszymy sie ich smakiem. Przepis znalazłam tutaj (klik). Polecam Wam baaaardzo :)Składniki:1,5 szkl letniego
mleka6-8 łyżek roztopionego
masła3 łyżki
cukru pudru3/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (klik)2
jajka2 szkl.
mąki pszennej tortowej14g świeżych
drożdży lub 1,5 łyżeczki
drożdży instant1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia**wersja z proszkiem i
drożdżami jest gotowa po ok 30 minutach. Jeśli ciasto leżakuje w lodówce przez noc wówczas nie dodajemy
proszku do pieczenia tylko same
drożdże.
Drożdże instatnt nie wymagają rozcierania z
cukrem.
Drożdże rozetrzeć z
cukrem i odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, pojemnik przykryć woreczkiem lub talerzykiem i wstawić do lodówki na całą noc. (12-24h).Rano piec gofry w rozgrzanej gofrownicy. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie
bita śmietana,
owoce,
cukier puder i
konfitura wiśniowa)