ßßß Cookit - przepis na Belgijskie gofry drożdżowe

Belgijskie gofry drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Fantastyczne, chrupiące zewnątrz i mięciuteńkie w środku gofry. Idealnie sprawdzą się na niedzielne śniadanie. Ciasto przygotowujemy w sobotę wieczorem i wstawiamy do lodówki, a w niedzielę zaraz po wyciągnięciu smażymy pyszne gofry i cieszymy sie ich smakiem. Przepis znalazłam tutaj (klik). Polecam Wam baaaardzo :)
Składniki:
1,5 szkl letniego mleka
6-8 łyżek roztopionego masła
3 łyżki cukru pudru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
2 jajka
2 szkl. mąki pszennej tortowej
14g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki drożdży instant
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia*
*wersja z proszkiem i drożdżami jest gotowa po ok 30 minutach. Jeśli ciasto leżakuje w lodówce przez noc wówczas nie dodajemy proszku do pieczenia tylko same drożdże. Drożdże instatnt nie wymagają rozcierania z cukrem.
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, pojemnik przykryć woreczkiem lub talerzykiem i wstawić do lodówki na całą noc. (12-24h).
Rano piec gofry w rozgrzanej gofrownicy. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie bita śmietana, owoce, cukier puder i konfitura wiśniowa)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/07/belgijskie-gofry-drozdzowe.html