ßßß

Składniki200 g makaronu świderki lub innego1 paczka świeżego lub ½ paczki mrożonego szpinaku1 duża pierś z kurczaka100 g kukurydzy z puszki4 ząbki czosnku1/2 szkl. śmietany 18%100 g żółtego sera4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine1 łyżeczka cukru½ łyżeczki soli½ łyżeczki pieprzuWykonanie:Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy na złoty kolor pokrojonego w kostkę i oprószonego solą i pieprzem kurczak. Do kurczaka dodajemy umyte liście świeżego szpinaku lub gotowy rozmrożony szpinak. Doprawimy go cukrem, solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy kukurydzę, wlewamy śmietanę, ścieramy ¾ sera (pozostała część zetrzemy na gotowe danie) i wyciskamy przez praskę czosnek. Całość trzymały na ogniu do czasu, aż się danie lekko się zagotuje. Gotowy sos przelewamy na makaron, posypujemy serem.Smacznego!