ßßß


Składniki:200 g makaronu pełnoziarnistego1 paczka świeżego lub ½ paczki mrożonego szpinaku1 duża pierś z kurczaka3 ząbki czosnku3/4 szklanki śmietany 18%1 garść suszonej żurawiny3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine1 łyżeczka cukru½ łyżeczki soli½ łyżeczki pieprzuWykonanie:Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy pokrojonego w kostkę i oprószonego solą i pieprzem kurczak. Smażymy do miękkości. Do kurczaka dodajemy umyte liście świeżego szpinaku lub gotowy rozmrożony szpinak. Doprawimy go cukrem, solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy żurawiną, wlewamy śmietanę i wyciskamy przez praskę czosnek. Całość trzymały na ogniu do czasu, aż się danie lekko się zagotuje. Do gotowego szpinaku z kurczakiem i żurawiną dodajemy makaron, całość mieszamy i podajemy.Smacznego!