Wykonanie



Składniki:1kg
ziemniakówmąka pszenna1
jajko300 g
kurek200 ml
śmietany kremówki (36 %)1
cebulaolej do smażenia
sól morskabiały pieprznatka pietruszkiWykonanie:Kopytka
Ziemniaki obieramy, gotujemy w wodzie z
solą do miękkości, przeciskamy przez praskę. Gdy masa ziemniaczana przestygnie ¼ jej części odkładamy w to miejsce wsypujemy
mąkę, dodajemy
jajko, 3 szczypty
soli. Całość wyrabiamy na stolnicy podsypując
mąką, tak aby ciasto było sprężyste i nie kleiło się zbytnio do rąk. Masę rozwałkowujemy na „placek” grubości ok. 1,5cm, kroimy na paski, a następnie na małe romby. Kopytka wrzucamy do garna z wrzącą
wodą, gotujemy do czasu aż nie wypłyną na powierzchnię.Sos
kurkowo –
śmietanowy.
Kurki myjemy pod bieżącą
wodą, osuszamy. Na
oleju podsmażamy
cebulę pokrojoną uprzednio w małą kosteczkę, gdy
cebula się zeszkli dodajemy
kurki, smażymy jeszcze kilka minut. Całość zlewamy
śmietaną, doprawiamy
sola i
biały pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu aż
śmietana zacznie lekko gęstnieć.Kopytka podajemy zaraz po ugotowaniu, polewamy sosem i posypujemy
pietruszką.Smacznego!