Wykonanie
Od jakiegoś czasu podpatruję Michela Morana i wypróbowuję Jego przepisy. Była już
Kapusta włoska z
grzybami i
rodzynkami oraz Warzywa faszerowane . Muszę przyznać , że przepisy są proste ale bardzo smaczne. Dziś tortilla hiszpańska podejście pierwsze. Zrobiłam ją z 3 średniej wielkości
młodych ziemniaków i samych
białek ( pozostałości po tiramisu ) a porcja wyszła całkiem spora. Zjadłam razem z córą :) Przepysznie, polecam.

SKŁADNIKI: na 1 porcję:
ziemniaki 3 średniej wielkości
cebula 1/2 szt
jajka 2 szt
oregano 1 szczypta
pieprz biały 1 szczypta
sól morska 1 szczypta
olej 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki u mnie
młode więc nie obierałam tylko umyłam, ale można użyć starszych i obrać, pokroić w dość cienkie plastry. Opłukać, osuszyć. W garnku lub we frytkownicy rozgrzać
olej i podsmażyć
ziemniaki. Następnie przełożyć je na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Cebulę pokroić w piórka i lekko zeszklić. Warzywa ostudzić i przełożyć do miski. Dodać
jajka, oraz
przyprawy. Wymieszać. Wlać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na większym ogniu, następnie przewrócić placek, zmniejszyć ogień, przykryć przykrywką i podsmażać do ścięcia
jajek. Podałam na plastrach
pomidora z kwaśnym
jogurtem. Smacznego:)