Wykonanie
Jesienna krajanka dyniowa, w smaku przypominająca nieco piernik, ale miękka i bardziej puszysta. Pachnąca
cynamonem i
pomarańczą, w smaku delikatnie wyczuwalna ostrość
kardamonu i
imbiru. Polecam koniecznie z lukrową polewą z dodatkiem
skórki pomarańczowej.
Składniki:700 g
mąki pszennej450 ml golden
syropu ( można zastąpić płynnym
miodem)1 ½ szklanki puree z dyni, przepis znajdziecie tutaj100 g
masła1 łyżka
cynamonu1 łyżeczka
kardamonu1 łyżeczka
imbiru2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej100 g
orzechów (
migdały lub
orzechy włoskie)70 g kandyzowanej
skórki pomarańczowejLukier:2 szklanki
cukru pudru4 -5 łyżek gorącej
wody30 g
skórki pomarańczowejWykonanie:W rondlu podgrzewamy golden
syrop z
masłem, do czasu, aż
masło się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
cynamon,
kardamon,
imbir oraz
sodę. Mieszamy.
Orzechy siekamy na małe kawałki. Do miski z
mąką dodajemy
orzechy, kandyzowaną skórkę z
pomarańczy oraz wlewamy
miód z
cukrem i mus z dyni. Całość miksujemy (końcówkami do wyrabiania ciasta) na jednolitą masę (ciasto będzie gęste i klejące). Dużą blachę, o wymiarach 35×35 cm smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masę rozkładamy na grubość ok. 1,5 cm pomagając sobie rękoma oprószonymi
mąką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok.35 min. Jeszcze ciepłe ciasto lukrujemy i kroimy w kostkę.
Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.Lukrowa polewaDo
cukru pudru wlewamy
wodę i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodajemy
skórkę pomarańczową i ponownie mieszamy.
Lukier powinien być dość gęsty, w razie potrzeby dosypujemy
cukru pudru lub dolewamy odrobinę
wody.Smacznego!