ßßß


Składniki:700 g mąki pszennej450 ml golden syropu ( można zastąpić płynnym miodem)1 ½ szklanki puree z dyni, przepis znajdziecie tutaj100 g masła1 łyżka cynamonu1 łyżeczka kardamonu1 łyżeczka imbiru2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej100 g orzechów (migdały lub orzechy włoskie)70 g kandyzowanej skórki pomarańczowejLukier:2 szklanki cukru pudru4 -5 łyżek gorącej wody30 g skórki pomarańczowejWykonanie:W rondlu podgrzewamy golden syrop z masłem, do czasu, aż masło się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cynamon, kardamon, imbir oraz sodę. Mieszamy. Orzechy siekamy na małe kawałki. Do miski z mąką dodajemy orzechy, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz wlewamy miód z cukrem i mus z dyni. Całość miksujemy (końcówkami do wyrabiania ciasta) na jednolitą masę (ciasto będzie gęste i klejące). Dużą blachę, o wymiarach 35×35 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masę rozkładamy na grubość ok. 1,5 cm pomagając sobie rękoma oprószonymi mąką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok.35 min. Jeszcze ciepłe ciasto lukrujemy i kroimy w kostkę. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.Lukrowa polewaDo cukru pudru wlewamy wodę i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodajemy skórkę pomarańczową i ponownie mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty, w razie potrzeby dosypujemy cukru pudru lub dolewamy odrobinę wody.Smacznego!