ßßß
Składniki:300 g surowego chudego boczku100 ml śmietany kremówki (36%)½ szkl. wody lub bulionu2 duże cebule2 łyżki majeranku2 łyżki oleju do smażeniasólpieprze1 papryczka chiliDodatkowo:0,5 kg brukselki1 łyżka masłaWykonanie:Brukselkę myjemy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 min (nie za długo, aby brukselka nie zrobiła się gorzka).Warzywa odcedzamy i okraszamy masłem.Boczek kroimy w większa kostkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażymy na patelni. Następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, majeranek i chili. Smażymy kilka minut, mięso podlewamy ½ szkl. wody i dusimy ok. 20 min pod przykryciem. Gdy mięso zmięknie dodajemy śmietanę i gotujemy aż sos zgęstnieje.Boczek w śmietanowym sosie podajemy z brukselką i gotowanymi ziemniakami.Smacznego!