ßßß
Cookit - przepis na Boczek w pikantnym śmietanowym sosie z brukselką
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Boczek w pikantnym śmietanowym sosie z brukselką
Składniki
Chudy boczek
Śmietana kremówka
Woda
Bulion
Cebula
Majeranek
Olej
Sól
Pieprz
Chili
Brukselka
Masło
Wykonanie
Składniki:300 g surowego
chudego boczku
100 ml
śmietany kremówki
(36%)½ szkl.
wody
lub
bulionu
2 duże
cebule
2 łyżki
majeranku
2 łyżki
oleju
do smażenia
sól
pieprze
1
papryczka chili
Dodatkowo:0,5 kg
brukselki
1 łyżka
masła
Wykonanie:
Brukselkę
myjemy, wrzucamy do wrzącej
wody
i gotujemy ok. 5 min (nie za długo, aby
brukselka
nie zrobiła się gorzka).Warzywa odcedzamy i okraszamy
masłem
.
Boczek
kroimy w większa kostkę, oprószamy
solą
i
pieprzem
, podsmażymy na patelni. Następnie dodajemy posiekaną w kostkę
cebulę
,
majeranek
i
chili
. Smażymy kilka minut,
mięso
podlewamy ½ szkl.
wody
i dusimy ok. 20 min pod przykryciem. Gdy
mięso
zmięknie dodajemy
śmietanę
i gotujemy aż sos zgęstnieje.
Boczek
w
śmietanowym
sosie podajemy z
brukselką
i gotowanymi
ziemniakami
.Smacznego!
Źródło:
http://www.kawaiczekolada.pl/boczek-w-pikantnym-smietanowym-sosie-z-brukselka
Przepisy powiązane
Zupa krem dynia & jabłko & majeranek
Kurczak w sosie pieczarkowym
Bitki
PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA
Sola z suszonymi grzybami i cebulą
Składniki powiązane (0)