ßßß





Źródło przepisu: Moje Wypieki (z małymi modyfikacjami)Składniki:500 g mąki pszennej500 g płynnego miodu2 łyżki przyprawy korzennej do piernika1 łyżka cynamonu2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej100 g cukru300 g orzechów (migdały lub orzechy włoskie)200 g rodzynek100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżki likieru Riga Black Balsam ( tradycyjny litewski likier ziołowy, można zastąpić innym mocnym alkoholem)Lukier:1 ½ szkl. cukru pudru4 -5 łyżek gorącej wodyWykonanie:W rondlu podgrzewamy miód z cukrem, do czasu, aż cukier się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cynamon, przyprawę do piernika, sodę. Mieszamy. Orzechy i rodzynki siekamy na małe kawałki. Do miski z mąką dodajemy orzechy, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, rodzynki oraz wlewamy miód z cukrem. Całość miksujemy na jednolita masę (ciasto będzie gęste i klejące). Dużą blachę, o wymiarach 35×35 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy na grubość ok. 1,5 cm pomagając sobie rękoma oprószonymi mąką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok.25 min. Jeszcze ciepłe ciasto lukrujemy i kroimy w kostkę, gdy pierniki przestygną układamy je w szczelnym pojemniku.Smacznego!