Wykonanie
Basler Läckerli to tradycyjne pierniczki wypiekane w Szwajcarii. Duża ilość
miodu,
orzechów oraz kandyzowanej
skórki pomarańczowej nadają im wspaniałego aromatu i cudnego smaku. Tradycyjny przepis wzbogaciłam o
rodzynki. Polecam!






Źródło przepisu: Moje Wypieki (z małymi modyfikacjami)Składniki:500 g
mąki pszennej500 g płynnego
miodu2 łyżki
przyprawy korzennej do piernika1 łyżka
cynamonu2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej100 g
cukru300 g
orzechów (
migdały lub
orzechy włoskie)200 g
rodzynek100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 łyżki
likieru Riga Black Balsam ( tradycyjny litewski
likier ziołowy, można zastąpić innym mocnym
alkoholem)
Lukier:1 ½ szkl.
cukru pudru4 -5 łyżek gorącej
wodyWykonanie:W rondlu podgrzewamy
miód z
cukrem, do czasu, aż
cukier się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
cynamon,
przyprawę do piernika,
sodę. Mieszamy.
Orzechy i
rodzynki siekamy na małe kawałki. Do miski z
mąką dodajemy
orzechy, kandyzowaną skórkę z
pomarańczy,
rodzynki oraz wlewamy
miód z
cukrem. Całość miksujemy na jednolita masę (ciasto będzie gęste i klejące). Dużą blachę, o wymiarach 35×35 cm smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy na grubość ok. 1,5 cm pomagając sobie rękoma oprószonymi
mąką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok.25 min. Jeszcze ciepłe ciasto lukrujemy i kroimy w kostkę, gdy pierniki przestygną układamy je w szczelnym pojemniku.Smacznego!