Wykonanie
Kruche babeczki wypełnione aromatycznym, makowym farszem. Piękne i smaczne! Babeczki można zrobić, a kiedy przyjdzie na nie ochota wystarczy tylko odmrozić i delektować się ich smakiem.
Składniki na ciasto (ok. 25 sztuk 5 cm):270 g
mąki pszennej30 g
cukru pudru200 g zimnego
masła1
jajkoSkładniki na makowy farsz:20 g
maku mielonego170 ml
wody100 g
cukru3 łyżki
miodu50 g
masła50 g
rodzynek500 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej1 łyżeczka
cynamonukilka kropel
olejku rumowego lub
migdałowego2
jajkaWykonanie farsz makowy:
Wodę zagotowujemy z
masłem cukrem,
miodem,
cynamonem. Wsypujemy
mak i gotujemy kilka minut aż
mak spęcznieje. Dodajemy
rodzynki i
skórkę pomarańczową oraz kilka kropel
aromatu rumowego, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonej masy makowej wbijamy
jajko, miksujemy i odstawiamy.Wykonanie ciasto:
Mąkę wraz z
cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy. Ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki.Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2:3.Od schłodzonej kuli ciasta odrywamy po kawałku wielkości dużego
orzech włoskiego i wyklejamy nim foremki.Mniejszą część ciast rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm. Wycinamy krążki o średnicy nieco większej niż średnica foremek od babeczek. W każdym krążku wykrawamy gwiazdki i przykrywamy tak przygotowanym kawałkiem ciast babeczki, ranty ciasta dociskamy.Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15-20 do czasu, aż się lekko zarumienią. Odstawiamy w foremkach do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!