ßßß
Składniki na ciasto (ok. 25 sztuk 5 cm):270 g mąki pszennej30 g cukru pudru200 g zimnego masła1 jajkoSkładniki na makowy farsz:20 g maku mielonego170 ml wody100 g cukru3 łyżki miodu50 g masła50 g rodzynek500 g kandyzowanej skórki pomarańczowej1 łyżeczka cynamonukilka kropel olejku rumowego lub migdałowego2 jajkaWykonanie farsz makowy:Wodę zagotowujemy z masłem cukrem, miodem, cynamonem. Wsypujemy mak i gotujemy kilka minut aż mak spęcznieje. Dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową oraz kilka kropel aromatu rumowego, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonej masy makowej wbijamy jajko, miksujemy i odstawiamy.Wykonanie ciasto:Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy. Ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki.Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2:3.Od schłodzonej kuli ciasta odrywamy po kawałku wielkości dużego orzech włoskiego i wyklejamy nim foremki.Mniejszą część ciast rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm. Wycinamy krążki o średnicy nieco większej niż średnica foremek od babeczek. W każdym krążku wykrawamy gwiazdki i przykrywamy tak przygotowanym kawałkiem ciast babeczki, ranty ciasta dociskamy.Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15-20 do czasu, aż się lekko zarumienią. Odstawiamy w foremkach do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!