Wykonanie
Składniki:1
bakłażan½
cukinii2
pomidory100 g
fety2 małe
cebulekilka plastrów
szynkikilka
oliwek zielonychkilka
oliwek czarnych1
papryczka chiliSól,
pieprz,
bazyliaWykonanie:
Bakłażana kroimy wzdłuż na ok.7 mm plastry,
cukinie na plasterki. Warzywa opruszamy
solą, podsmażamy na patelni grillowej wysmarowanej
oliwą z oliwek.
Pomidora zaparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, środek wydrążamy.
Szynkę podsmażamy na patelni z odrobiną
oliwy, dodajemy
cebulę, posiekaną
papryczkę chili, środek
pomidora oraz pokrojone
oliwki, doprawiamy
solą pieprzem i
bazylią. Farsz do
pomidora i
bakłażana gotowy.Na ugrilowane plastry
bakłażana nakładamy 2 łyżeczki farszu i kawałek
fety, zwijamy w roladkę i przekłuwamy wykałaczką.
Pomidory faszerujemy warstwami
fetą, na zmianę z farszem, na wierzch układamy kilka
oliwek. Na ugrilowane plastry
cukinii wykładamy odrobinę farszu i
sera feta.Faszerowane roladki z
bakłażana,
pomidory i
cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 min. Przekąskę podajemy na zimno lub na ciepło. Najlepiej smakuje z
sosem czosnkowym (łyżka
majonezu, 3 łyżki
jogurtu greckiego, 2 ząbki
czosnku).Smacznego!