ßßß

Składniki:1 bakłażan½ cukinii2 pomidory100 g fety2 małe cebulekilka plastrów szynkikilka oliwek zielonychkilka oliwek czarnych1 papryczka chiliSól, pieprz, bazyliaWykonanie:Bakłażana kroimy wzdłuż na ok.7 mm plastry, cukinie na plasterki. Warzywa opruszamy solą, podsmażamy na patelni grillowej wysmarowanej oliwą z oliwek. Pomidora zaparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, środek wydrążamy.Szynkę podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy cebulę, posiekaną papryczkę chili, środek pomidora oraz pokrojone oliwki, doprawiamy solą pieprzem i bazylią. Farsz do pomidora i bakłażana gotowy.Na ugrilowane plastry bakłażana nakładamy 2 łyżeczki farszu i kawałek fety, zwijamy w roladkę i przekłuwamy wykałaczką.Pomidory faszerujemy warstwami fetą, na zmianę z farszem, na wierzch układamy kilka oliwek. Na ugrilowane plastry cukinii wykładamy odrobinę farszu i sera feta.Faszerowane roladki z bakłażana, pomidory i cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 15 min. Przekąskę podajemy na zimno lub na ciepło. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym (łyżka majonezu, 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku).Smacznego!