Wykonanie
Składniki:Ciasto:425g
mąki pszennej tortowej plus do podsypywania,1
jajko - temp. pokojowa,1/2 łyżeczki
soli,180ml ciepłego
mleka,60g niesolonego
masła,60g
cukru,7g
suszonych drożdży.Ponadto:300g masy makowej z
bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa,2 łyżki
dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa,1/2 szklanki
cukru pudru,1 łyżka
śmietany 18%,
wiórki kokosowe - 1-2 łyżeczki.Przygotowanie:Ciasto:
Masło roztopić i lekko przestudzić.
Mąkę wymieszać z
solą,
cukrem i
drożdżami. Dodać
jajko,
masło i
mleko - dodawać powoli i łączyć z
mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę z niego. Miskę oprószyć
mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.Masę
makową wymieszać z
dżemem z czarnej porzeczki.Gdy ciasto wyrosło, blat oprószyć
mąką, ciasto lekko zagnieść i podzielić na trzy części. Na spód tortownicy położyć papier do pieczenia i rozwałkować na nim pierwszą część ciasta. Masę
makową wymieszać z
dżemem i rozsmarować połowę na cieście. Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na ciasto wysmarowane masą
makową. Wyrównać boki i rozsmarować drugą część masy makowej. Rozwałkować trzecią część ciasta i położyć na górę - również wyrównać boki. Na środek ciasta położyć wąską szklankę i wycinać ramiona gwiazdy. Po wycięciu ramiona gwiazdy wywijać podwójnie i po dwa ramiona z sobą sklejać - same końce. Założyć obręcz tortownicy, unosząc papier do pieczenia na boki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Rozgrzać piekarnik do 200stopni C i piec przez 20minut. Na jeszcze gorącą gwiazdę nałożyć
lukier ( wymieszany
cukier puder ze
śmietaną ). Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić do ostygnięcia.
Smacznego!!!