Wykonanie
Składniki:Ciasto:425g
mąki pszennej tortowej plus do podsypywania,1
jajko - temp. pokojowa,1/2 łyżeczki
soli,180ml ciepłego
mleka,60g niesolonego
masła,60g
cukru,7g
suszonych drożdży.Ponadto:300g masy makowej z
bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa,2 łyżki
dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa,kilka
orzechów włoskich,kolorowe cukiereczki do dekoracji,1/2 szklanki
cukru pudru ( szklanka o pojemności 250ml),1 łyżka
śmietany 18%.Przygotowanie:Ciasto:
Masło roztopić i lekko przestudzić.
Mąkę wymieszać z
solą,
cukrem i
drożdżami. Dodać
jajko,
masło i
mleko - dodawać powoli i łączyć z
mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę z niego. Miskę oprószyć
mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.Masę
makową wymieszać z
dżemem z czarnej porzeczki.Gdy ciasto wyrosło, blat oprószyć
mąką, ciasto lekko zagnieść i rozwałkować. Rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować na nim masę
makową i zwinąć w rulon. Położyć na blaszce do pieczernia i uformować obręcz. Ciasto dookoła ponacinać i powywijać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Po tym czasie włożyć do nagrzanego już piekarnika do 200stopni C i piec 20minut.Przygotować
lukier: wymieszać
cukier puder ze
śmietaną i nałożyć na wieniec drożdżwoy gdy jest jeszcze gorący.Udekorować
orzechami i kolorowymi cukiereczkami. Pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!!!