ßßß Cookit - przepis na Wieniec drożdżowy z masą makową

Wieniec drożdżowy z masą makową

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
425g mąki pszennej tortowej plus do podsypywania,
1 jajko - temp. pokojowa,
1/2 łyżeczki soli,
180ml ciepłego mleka,
60g niesolonego masła,
60g cukru,
7g suszonych drożdży.
Ponadto:
300g masy makowej z bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa,
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa,
kilka orzechów włoskich,
kolorowe cukiereczki do dekoracji,
1/2 szklanki cukru pudru ( szklanka o pojemności 250ml),
1 łyżka śmietany 18%.
Przygotowanie:
Ciasto: Masło roztopić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Dodać jajko, masło i mleko - dodawać powoli i łączyć z mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę z niego. Miskę oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia.
Masę makową wymieszać z dżemem z czarnej porzeczki.
Gdy ciasto wyrosło, blat oprószyć mąką, ciasto lekko zagnieść i rozwałkować. Rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować na nim masę makową i zwinąć w rulon. Położyć na blaszce do pieczernia i uformować obręcz. Ciasto dookoła ponacinać i powywijać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Po tym czasie włożyć do nagrzanego już piekarnika do 200stopni C i piec 20minut.
Przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze śmietaną i nałożyć na wieniec drożdżwoy gdy jest jeszcze gorący.
Udekorować orzechami i kolorowymi cukiereczkami. Pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/12/wieniec-drozdzowy-z-masa-makowa.html