Wykonanie
Ktoś gdzieś ostatnio mnie pytał o przepis na
chałkę. To nie jest
chałka klastyczna. Bo moim zdaniem klasyczna
chałka powinna być zaplatana, wygniatana. A to jest wersja dla tych, co pieką w maszynie do
chleba.W związku z tym, że jest to chleb/bułka na drożdżach i jeszcze słodka - to jest puszysta i delikatna. Dodatek
wiórków kokosowych bardzo mile urozmaica ten przepis.Swoją
drogą, postanowiłam troszkę przepisów na
chleby z maszyny powrzucać... bo do tej
pory zakładałam, że to za proste. Może i za proste, ale później jest tak, ze zrobię raz a przepis zgubię i nie mam do czego wracać. Ot tak.A
chleb z maszyny ma tę niemiłą cechę, że szybko znika - niby nie wymaga dużego nakładu pracy ale zdecydowanie za szybko się kończy... ech..
Składniki160 ml
mleka100 g miękkiego
masła2
jajka1 łyżeczka
soli50 g
cukru500 g
mąki pszennej2 łyżeczki
suszonych drożdżyżółtko + łyżeczka
masławiórki kokosoweWykonanie
Składniki umieszczamy w formie automatu według określonej kolejności.Zaczynamy od składników „mokrych” :
mleko,
masło, dwa
jajka. Następnie suche składniki: dodajemy
sól i
cukier, przesiewamy
mąkę a na koniec dodajemy
suszone drożdże.Ustawiamy program 1 (podstawowy, taki co trwa ok 3 godzin), średnie wypieczenie skórki i wagę 700 g.Pod koniec pieczenia mieszamy
żółtko z rozpuszczonym
masłem i smarujemy nim
chleb i czem prędzej posypujemy wiórkami.Smacznego!Wydrukuj przepis