Wykonanie

Uwielbiam wszelkie pieczenie i są one podstawą naszych kanapek czy też koronnym daniem na świątecznym
stole. Dzisiejszy
boczek przypadnie do gustu wszystkim lubiącym wilgotne i aromatyczne
mięsa.Polecam!Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:około 800 gramów surowego i
chudego boczku*
sólpieprz2-3 łyżki
majeranku4 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę
czerwona papryka w proszku2
liście laurowe3 ziarenka
ziela angielskiego2 szklanki
wodybulionetkakilka wędzonych
śliwek i pokrojone surowe
jabłko LUB 4 namoczone
suszone grzyby*
boczek najlepiej kupić już bez kości lub można je wyciąć w domu.

Wykonanie:1.
Boczek umyj i osusz papierowym ręczniczkiem.2. Natrzyj
mięso solą,
pieprzem,
czosnkiem i
papryką.3. Posyp
mięso majerankiem i wklep go w
boczek.


4. Przełóż
mięso do miski i przykryj ją folią spożywczą. Wstaw naczynie na 24 godziny do lodówki.5. Na drugi dzień przełóż
mięso do rękawa do pieczenia. Zamknij jeden koniec rękawa i wtedy wlej do niego 2 szklanki
wody. Dodaj do środka
liście laurowe,
ziele angielskie, bulionetkę i do wyboru
suszone grzyby lub
śliwki i
jabłko.

6. Zamknij rękaw i połóż go do dużej blachy do pieczenia.7. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.8. Piecz przez około 1 , 5 godziny.

Smacznego :)