Wykonanie
Na ogół jestem typem bardziej mięsożernym, choć uwielbiam wszelkie warzywa w różnej postaci. Ostatnio jednak zauważyłam, że w mojej kuchni brak dań typowo wegetariańskich. Dziś przedstawiam bardzo smaczne, aromatyzowane
czosnkiem i
zielonym pieprzem danie, w skład którego wchodzą takie warzywa jak
cebula,
cukinia i duża ilość
pomidorów. To danie jest lekkie i bezmięsne. Dla tradycjonalistów, ale lubiących nowości w kuchni, to dobry pomysł na piątkowy obiad. :)Składniki:4 nieduże
cukinie2 średnie
cebule, obrane i pokrojone w kostkę4 ząbki
czosnku, posiekane4 duże
pomidory, bez skórki, pokrojone w kostkę (polecam usunąć sok z pestkami)200 g
mozzarelli, pokrojonej w kostkę2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka suszonego
tymianku2 łyżki
płatków migdałowych1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu1 łyżeczka
zielonego pieprzu4 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Umyć
cukinie, odciąć nożem końce i łyżeczką o
ostrym brzegu wydrążyć miąższ. Należy zostawić ścianki o grubości 1 cm. Miąższ przełożyć do miseczki, a wydrążone
cukinie posypać
solą (pół łyżeczki) i odstawić na sicie, aby wyciekł z nich sok.W tym czasie przygotować nadzienie. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy i wrzucić wszystkie składniki nadzienia:
cebulę,
pomidory,
czosnek,
płatki migdałowe, posiekany miąższ
cukinii (ten, który został wydrążony), pół łyżeczki
soli,
pieprz i
tymianek. Smażyć przez 5 minut, stale mieszając, na średnim ogniu. Zdjąć patelnię z ognia, wsypać do warzyw
zielony pieprz, połowę
mozzarelli i wszystko dokładnie wymieszać.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wydrążone
cukinie starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na posmarowanej
oliwą (1 łyżka) brytfannie i nadziać każdą warzywno-
serowym farszem. Posypać
pietruszką i resztą
mozzarelli. Skropić 1 łyżką i wstawić do piekarnika. Piec około 35 minut. Tak przygotowane
cukinie podaje się niezbyt gorące. Odpowiednim dodatkiem jest kromka świeżej
bułki lub
ryż ugotowany na sypko i przyprawiony posiekanym
koperkiem, świeżym
tymiankiem, zmielonym
czarnym pieprzem.

Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki kulinarnej "Jedno smaczne danie" Reader's Digest.