Wykonanie
Przepis jest na 4 duże porcje i pochodzi z książki "Jedno smaczne danie" Reader's Digest.Składniki:4 łyżki
oliwy1 duża
cebula, obrana i pokrojona w plastry275 g
młodych mięczaków z konserwy400 g
pomidorów konserwowych, pokrojonych285 ml
wytrawnego białego wina425 ml
rybnego wywaru2 ząbki
czosnku, obrane i drobno posiekane1
liść laurowy1 płaska łyżeczka świeżego
tymianku, drobno pokrojonegoskórka z 1/2
pomarańczy, drobno starta1/8 płaskiej łyżeczki
pieprzu cayennepieprz czarny, świeżo zmielony1 płaska łyżeczka
soli (*niekoniecznie, jeśli
wywar był mocno słony)450 g
filetów z białej ryby, obranych i pokrojonych w kostkę (u mnie
dorsz)12 świeżych
małżów, oczyszczonych2 średniej wielkości
cukinie, obrane i pokrojone w cienkie plastry225 g mrożonych
krewetek, obranych i ugotowanych1 łyżka świeżej
bazylii, drobno pokrojonej8 tostów z
bagietki1 ząbek
czosnku, obrany i roztartyPrzygotowanie:Podgrzać 2 łyżki
oliwy w dużym, ciężkim rondlu i obsmażyć
cebulę do "zeszklenia". Wlać do rondla zalewę z konserwowanych
mięczaków, dodać
pomidory,
wino,
wywar rybny, drobno pokrojony
czosnek,
liść laurowy,
tymianek,
skórkę pomarańczową,
pieprz cayenne, odrobinę
czarnego pieprzu i
sól. Całość zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć rondel i dusić sos przez 15 minut.Dodać
rybę,
małże oraz
cukinie i dusić potrawę pod przykryciem przez 8-10 minut, aż
mięso ryby zbieleje, a
małże otworzą się. Wyrzucić wszystkie
małże nie otwarte oraz
liść laurowy, po czym dodać
mięczaki,
krewetki i
bazylię; całość delikatnie wymieszać. Podgrzewać potrawę 3-4 minuty, a następnie posypać
pietruszką.Wymieszać resztę
oliwy z roztartym
czosnkiem i posmarować grzanki. Potrawę podzielić na cztery porcje; do każdej porcji podać po dwie grzanki.
Aromatyczna, gęsta, pełna ryb i
owoców morza. Całość dopełniona
skórką pomarańczową,
bazylią i
tymiankiem. Idealne danie! Wyśmienite i świetnie smakuje nawet na następny dzień.