ßßß Cookit - przepis na Śródziemnomorska potrawka

Śródziemnomorska potrawka

nazwa

Wykonanie

Przepis jest na 4 duże porcje i pochodzi z książki "Jedno smaczne danie" Reader's Digest.
Składniki:
4 łyżki oliwy
1 duża cebula, obrana i pokrojona w plastry
275 g młodych mięczaków z konserwy
400 g pomidorów konserwowych, pokrojonych
285 ml wytrawnego białego wina
425 ml rybnego wywaru
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1 liść laurowy
1 płaska łyżeczka świeżego tymianku, drobno pokrojonego
skórka z 1/2 pomarańczy, drobno starta
1/8 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
pieprz czarny, świeżo zmielony
1 płaska łyżeczka soli (*niekoniecznie, jeśli wywar był mocno słony)
450 g filetów z białej ryby, obranych i pokrojonych w kostkę (u mnie dorsz)
12 świeżych małżów, oczyszczonych
2 średniej wielkości cukinie, obrane i pokrojone w cienkie plastry
225 g mrożonych krewetek, obranych i ugotowanych
1 łyżka świeżej bazylii, drobno pokrojonej
8 tostów z bagietki
1 ząbek czosnku, obrany i roztarty
Przygotowanie:
Podgrzać 2 łyżki oliwy w dużym, ciężkim rondlu i obsmażyć cebulę do "zeszklenia". Wlać do rondla zalewę z konserwowanych mięczaków, dodać pomidory, wino, wywar rybny, drobno pokrojony czosnek, liść laurowy, tymianek, skórkę pomarańczową, pieprz cayenne, odrobinę czarnego pieprzu i sól. Całość zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć rondel i dusić sos przez 15 minut.
Dodać rybę, małże oraz cukinie i dusić potrawę pod przykryciem przez 8-10 minut, aż mięso ryby zbieleje, a małże otworzą się. Wyrzucić wszystkie małże nie otwarte oraz liść laurowy, po czym dodać mięczaki, krewetki i bazylię; całość delikatnie wymieszać. Podgrzewać potrawę 3-4 minuty, a następnie posypać pietruszką.
Wymieszać resztę oliwy z roztartym czosnkiem i posmarować grzanki. Potrawę podzielić na cztery porcje; do każdej porcji podać po dwie grzanki.
Aromatyczna, gęsta, pełna ryb i owoców morza. Całość dopełniona skórką pomarańczową, bazylią i tymiankiem. Idealne danie! Wyśmienite i świetnie smakuje nawet na następny dzień.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_61_rodziemnomorska-potrawka.html