Wykonanie
W niedzielny poranek zwykle budzę się jako pierwsza. Przyzwyczajona do wczesnych pobudek w ciągu tygodnia w weekendy nie śpię dłużej niż do godziny 7:30. Wymykam się po cichu z łóżka i na palcach, aby nie obudzić pozostałych domowników, przekradam się do kuchni szykować śniadanie. Niedziela jest dniem kiedy
mogę poszaleć. Wyciągam z lodówki i szafek wszystkie ulubione składniki i łączę je w całość. Nie wyobrażam sobie niedzielnego śniadania bez
jajek. Zwykle przygotowuję jej z dodatkiem sezonowych składników. Dzisiaj w mojej kuchni króluje
dynia, której smak podkreśla
gruszka,
śliwka i
ser owczy.
Składniki:1 szklanka puree z pieczonej dyni (wykorzystałam odmianę hokkaido)2 łyżki
mleczka kokosowego1 łyżka
mąki ziemniaczanej4 łyżki
mąki żytniej2 małe
jajka lub 1 duże2 łyżki ziaren
sezamu (opcjonalnie)1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaświeżo zmielony
pieprz kolorowysól morskaolej do smażeniaDodatki:
jajko sadzonetwardy
ser owczyszynka prowansalska
gruszkaśliwkiPrzygotowanie:Puree z dyni łączę z
mleczkiem kokosowym i
żółtkami jajek. Dosypuję oba rodzaje
mąki (ziemniaczaną i żytnią),
proszek do pieczenia,
sól i
pieprz. Warto dodać także ziarna
sezamu, dzięki
czemu placki będą
mieć lekko
orzechowy posmak.Do schodzonej miski wlewam
białka jajek i delikatnie je
solę. Ubijam na sztywną pianę. Przekładam porcjami
białka do miski z pozostałymi składnikami i delikatnie mieszam. Nie możną od razu dodać całej piany lub przełożyć masy dyniowej do
białek, ponieważ te szybko opadną.Rozgrzewam
olej na patelni i wykładam ciasto łyżką, formując małe placki. Smażę pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty. Kiedy placki urosną i delikatnie się zrumienią odwracam je na drugą stronę i smażę przez kolejne 2 minuty.Podaję ze
jajkiem sadzonym,
serem owczym, słoną szybką i świeżymi
owocami sezonowymi.
Jak zrobić puree z pieczonej dyni?Umytą
dynię kroję na ćwiartki i pozbawiam pestek. Układam na blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piekę przez ok 30 minut lub do momentu aż
dynia będzie miękka i bez problemu da się wbić w nią widelec.Wyciągam ją z piekarnika, studzę i obieram. Kroję na małe kawałki i przekładam do blendera. W zależności od przeznaczenia puree miksuję na gładką masę lub pozostawiam delikatne grudki.Puree można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.Sprawdź moje inne przepisy z
dynią i śniadanie z
jajkiemPodobał Ci się ten przepis? Skomentuj lub podziel się nim z innymi