Wykonanie
Macie ochotę na smaczną i lekką kolację?A może na zdrowy i szybki lunch?Polecam pysznego
kurczaka zmarynowanego w
imbirze,
mięcie i pikantnej papryczce jalapeno, podanego na mieszance
salat i pysznym musie
migdałowym.Potrzebujemy (2 porcję):duż połówkę
piersi z kurczakaimbir suszony (
przyprawa)
mięta suszona (
przyprawa)
papryczka jalapeno (
przyprawa)
czosnek granulowany
sól1 op.
sałat (ja kupuje osobno, bądz to z
rucolą, która jest tu niezbędna)1
marchewka1
cebula czerwona1
papryczka chilli4 łyżki
jogurtu greckiego2 łyżki zmielonych
migdałówsólsos balsamiczny (w proporcjach 1:1:1
miód,
ocet balsamiczny,
oliwa z oliwek)grzanki
czosnkowePrzygotowanie:Zaczynamy od marynaty
piersi z kurczaka. Pierwsza wersja: nie kroimy piersi tylko nacieramy
przyprawami (
imbirem,
miętą, jalapeno i
solą) całą i pozostawiamy na godzinę w lodówce. Druga wersja: kroimy pierś w kilka podłużnych pasków i nacieramy je także pozostawiając przez godzinę w lodówce. Różnica? Bardzo prosta. Gdy usmażymy całą pierś, wchłonie ona mniej tłuszczu, a kroimy ją po wysmażeniu. Opcja druga to mniej tłuszczu, ale za to więcej przypraw.Przygotowanie musu
migdałowego jest niewymagające. Wystarczy zmieszać
jogurt ze zmielonymi
migdałami, odrobiną
czosnku i
soli. Gotowe. To nim będziemy polewać
sałatkę.
Sałaty myjemy i układamy na talerzu, dorzucamy pokrojoną w piórka
cebulę czerwoną oraz ściętą przez nożyk do obierania świeżą
marchewkę.
Na tak przygotowaną
sałatę układamy
kurczaka, polewamy musem
migdałowym, ozdabiamy i dodajemy pikanterii pokrojonymi talarkami ostrej czerwonej papryczki i na końcu polewamy
sosem balsamicznym. Nie zapomnijcie o grzankach
czosnkowych lub
cebulowych! Pycha!
SMACZNEGO!Tags:
sałatka z
kurczaka i
rucoli,
sałatka z musem
migdałowym,
pierś z kurczaka na sałatach w musie
migdałowym,
pierś z kurczaka,mus
migdałowy,
krewetka.info,pyszna
sałatka,zdrowa kolacja« poprz.Dodaj komentarz