Wykonanie
Bardzo aromatyczny sos, w którym podudzia mają się marynować, sprawi, że to danie częściej zagości na waszym talerzu.
Miód nadaje
słodyczy,
mieszanka przypraw utarta w moździerzu podkręci aromat, a pikanterii
doda imbir i
tabasco. Dodatkiem będą smażone, złociste
ziemniaki. Smakują najlepiej z
ketchupem.Do tego zestawu polecam marynowaną
paprykę.Przygotowania należy zacząć od dokładnego wysuszenia suchą ściereczką kuchenną bądź ręcznikiem papierowym podudzi z
kurczaka. Będą miały wtedy lepszą "przyczepność" i marynata idealnie je oblepi. Żeby podudzia wyglądały lepiej, obcinamy
torebki stawowe. Aby tego dokonać należy przygotować duży nóż i jednym uderzeniem bądź dociśnięciem ręką obciąć
torebki. Oczywiście nie wyrzucajmy ich! Przydadzą się na rosół ;-)Potrzebujemy (2 porcje):6 podudzi z
kurczaka (ja w opakowaniu miałam 5)
ziemniakiolej do smażenia: użyłam czerwonego
oleju: carotino - z rzepaku canola i
owoców z czerwonej
palmy, do kupienia w każdym większym markecie1 łyżeczka czerwonej
słodkiej paprykiszczypta
rozmarynuszczypta
soli na marynatę potrzebujemy:1 łyżka
miodu1 łyżka
octu winnego białego1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka
oleju arachidowego (sprawdzi się również
oliwa z oliwek, czy
olej sezamowy)3 łyżki dobrego
ketchupu1/2 łyżeczki
kminku1/2 łyżeczki
gorczycy1 łyżeczka
pieprzu kolorowego1 łyżeczka
soli w kryształkach
tabascook 3-5 cm korzeń
imbiru3 ząbki
czosnkuPrzygotowanie:
Kminek,
gorczycę i
pieprz kolorowy ucieramy w moździerzu, aż nie będzie w nim większych kawałków. Dodajemy kryształki
soli i ponownie ucieramy. Do miski wlewamy
miód,
ocet,
sos sojowy i
ketchup. Następnie mieszamy razem z
mieszanką przypraw z moździerza i dodajemy łyżkę
oleju arachidowego. Korzeń
imbiru należy obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.
Czosnek posiekać i wsypać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy kilka lub kilkanaście kropli
tabasco dla uzyskania ulubionej ostrości. Marynata gotowa, teraz wystarczy tylko dobrze wysmarować podudzia i schować do lodówki na ok 1-2h.
Po upływie tego czasu, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec minimum 40 minut.W międzyczasie obieramy niewielkie ziemniaczki i kroimy je w ćwiartki. Czerwony
olej, w którym będą smażone nada im złocisty kolor. Do ziemniaczków dodajemy
rozmaryn,
paprykę i
sól. Smażymy je często mieszając by uniknąć przypalenia.
Całość podajemy z
ketchupem i
paprykami marynowanymi.
Smacznego:)Tags: podudzia z
kurczaka,
drób,sos,
imbir,pieczone podudzia,smażone ziemniaczki,
tabasco,
kminek,pikantne podudzia z
kurczaka« poprz.nast. »Dodaj komentarz