Wykonanie
Ziemniaczki z tego przepisu są mega chrupiące i wspaniale pasują do głównego dania!Składniki na 4 porcje.
Składniki:1 kg
ziemniaków5 łyżek
oleju arachidowego (lub
oliwy z oliwek)1 łyżka mielonej
słodkiej papryki1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
kolorowego pieprzu1 ząbek
czosnku1 gałązka świeżego
rozmarynuPrzepis:
Ziemniaki myjemy i delikatnie szorujemy. Następnie kroimy w półksiężyce, obmywamy i wrzucamy do lekko posolonej gotującej się
wody. Gotujemy ok. 10 minut aż
ziemniaki będą półtwarde.
Ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W misce łączymy
olej arachidowy,
paprykę,
pieprz oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Całość wylewamy na
ziemniaki i dokładnie je nacieramy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy
ziemniaki (najlepiej tak aby się nie stykały), posypujemy
rozmarynem i pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku (w termoobiegu) przez 15-20 minut.