ßßß
Składniki:1 kg ziemniaków5 łyżek oleju arachidowego (lub oliwy z oliwek)1 łyżka mielonej słodkiej papryki1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu1 ząbek czosnku1 gałązka świeżego rozmarynu
Przepis:Ziemniaki myjemy i delikatnie szorujemy. Następnie kroimy w półksiężyce, obmywamy i wrzucamy do lekko posolonej gotującej się wody. Gotujemy ok. 10 minut aż ziemniaki będą półtwarde. Ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W misce łączymy olej arachidowy, paprykę, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wylewamy na ziemniaki i dokładnie je nacieramy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy ziemniaki (najlepiej tak aby się nie stykały), posypujemy rozmarynem i pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku (w termoobiegu) przez 15-20 minut.
