ßßß
Składniki:Tortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysokaBiszkopt makowy3 duże jajka90 g cukru pudru1 ½ łyżki miodu200 g zmielonego makuKrem kawowy2 jajka135 g cukru200 g masła1 łyżka ropuszczalnej kawy1 łyżka whisky lub wódkiDo ozdobypołówki orzechów pecan1 łyżeczka zmielonej kawy do posypania
Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywno. W drugiej misce umieść żółtka i cukier. Zmiksuj na puszysto. Dodaj orzechy, a następnie mak. Zmiksuj. Na koniec dodaj pianę z białek i lekko wymieszaj. Formę o średnicy 18 cm posmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Przełóż masę do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 180ºC). Piecz ciasto przez około 35 minut, z podwójnej porcji 10 minut dłużej. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Ostudzony spód przekrój na dwa placki o jednakowej grubości.Przygotuj krem. Masło powinno być miękkie. Ubij jajka z cukrem na parze, aż masa zgęstnieje. Dodaj kawę i ubijaj do rozpuszczenia kawy. Zmiksuj miękkie masło na puszysto. Dodaj po łyżce jajecznej masy i miksuj przez cały czas. Na koniec dodaj alkohol i zmiksuj jeszcze raz. Metalową obręcz zmniejsz do 18 cm. Włóż na dno pierwszy placek i posmaruj większością kremu. Przykryj drugim plackiem i wstaw do lodówki wraz z resztą masy. Po 20 minutach wyjmij tort i resztę masy. z lodówki. Zdejmij obręcz i posmaruj tort resztą masy. Udekoruj wierzch tortu połówkami orzechów pecan. Boki obsyp pokrojonymi pekan.
Zmielony mak z paczki zalałam zimnym mlekiem (około 100 ml mleka + 100 g maku, razem waga 200 g). Po złożeniu tort makowy mierzy 8 cm. Torta można upiec z podwójnej porcji w wysokiej formie jak wyżej.Polecane przepisyTort makowy z kremem cytrynowymTort orzechowo czekoladowyTort czekoladowo marchewkowyŚwiąteczny tort cappuccinoWęgierski deser tort Esterhazy