ßßß Cookit - przepis na Duńskie ciasto biszkoptowe

Duńskie ciasto biszkoptowe

nazwa

Wykonanie

Ten wspaniały i prosty, maślany duński biszkopt jest idealnym ciastem do popołudniowej kawy czy herbaty. Do niego używany powinien być kirsch czyli wysokoprocentowy napój alkoholowy z wiśni, ale jak koś nie ma to ze smakową wódką też jest super.
Składniki:
150 g masła
4 duże jajka
1 niepełna szklanka cukru
1 niepełna szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki maki z proszkiem (self-rasing flour czyli typowa angielska mąka z proszkiem, nie wiem czy taką mąkę można kupić w Polsce, tak więc jak nie macie takiej to użyjcie zwykłej tortowej z 1 łyżeczką proszku)
cukier puder do dekoracji
1 łyżka kirsch ( ja dodałam 1 łyżkę wódki o smaku cytrynowym)
Piekarnik włączamy na 180'C. Masło rozpuszczamy doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu i je klarujemy, czyli gotujemy i po chwili łyżką wyjmujemy z masła białą piankę.
Sklarowane masło odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie zabieramy się za robienie ciasta. Czyli oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy po trochę cukru i po jednym żółtku cały czas ubijając.
Następnie dodajemy obydwie mąki.
Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja.
Na końcu dodajemy sklarowane masło i dokładnie łączymy je z ciastem.
Ciasto wylewamy na podłużna blaszkę o wymiarach 15x26cm.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut.
Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2014/06/Dunskie-ciasto-biszkoptowe.html