Wykonanie
Ten wspaniały i prosty,
maślany duński
biszkopt jest idealnym
ciastem do popołudniowej
kawy czy
herbaty. Do niego używany powinien być kirsch czyli wysokoprocentowy
napój alkoholowy z
wiśni, ale jak koś nie ma to ze
smakową wódką też jest super.Składniki:150 g
masła4 duże
jajka1 niepełna szklanka
cukru1 niepełna szklanka
mąki tortowej3/4 szklanki
maki z proszkiem (self-rasing
flour czyli typowa angielska
mąka z proszkiem, nie wiem czy taką
mąkę można kupić w Polsce, tak więc jak nie macie takiej to użyjcie zwykłej tortowej z 1 łyżeczką proszku)
cukier puder do dekoracji1 łyżka kirsch ( ja dodałam 1 łyżkę
wódki o smaku
cytrynowym)Piekarnik włączamy na 180'C.
Masło rozpuszczamy doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu i je klarujemy, czyli gotujemy i po chwili łyżką wyjmujemy z
masła białą piankę.
Sklarowane
masło odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie zabieramy się za robienie ciasta. Czyli oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do ubitych
białek dodajemy po trochę
cukru i po jednym
żółtku cały czas ubijając.
Następnie dodajemy obydwie
mąki.
Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja.
Na końcu dodajemy sklarowane
masło i dokładnie łączymy je z
ciastem.
Ciasto wylewamy na podłużna blaszkę o wymiarach 15x26cm.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut.
Po upieczeniu ciasto posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego !!!