ßßß
Składniki:3 jajkaszklanka cukrusok z trzech cytryn100 g masłaskórka otarta z 3 cytrynOpis wykonania:Jajka wbijamy do miski i rozmącamy widelcem.Cukier, sok z cytryny, masło i skórkę umieszczamy w szklanej lub metalowej misie, stawiamy na garnku z gorącą wodą tak, by misa nie stykała się z wodą. Gotujemy na wolnym ogniu i mieszamy, aż masło i cukier się rozpuści.Jajka przecedzamy przez gęste sito, stopniowo wlewamy je do gotowanej masy, cały czas mieszając masę trzepaczką. Masę gotujemy mieszając około 15 minut, aż zgęstnieje. Masa jest gotowa, kiedy nie zlewa się po przeciągnięciu palcem po zewnętrznej stronie łyżki.Zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski,* przykrywamy folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio powierzchni kremu. Przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu, zamrożony do miesiąca.Z przepisu wychodzą dwie szklanki kremu.*Jako prezent !Masa cytrynowa to doskonały pomysł na prezent, do czystych słoików na czas przygotowania masy wlewamy gorąca wodę, następnie wylewamy wodę i wlewamy gorącą masę do gorących słoików.Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.

