Wykonanie
Pikantne
curry z
jagnięciny robiłam juz kilka
razy ale zamiast podawać je tradycyjnie z
ryżem, wypróbowałam z chińskimi nudlami. Wynik był zdumiewający. Do tego przepisu wybrałam grubsze, pszenne nudle i ugotowałam je al dente, a właściwie trochę nie dogotowałam. Nudle “doszły”, kiedy wymieszałam je z sosem. Po wchłonięciu tego smakowitego sosu smakowały bosko.
Przepis na ostre
curry to długa lista zakupów , ale azjatycka kuchnia jest tak dobra, że warta takiego zachodu . Najczęściej używane przeze mnie składniki to pasta
curry,
mleko kokosowe,
sos rybny,
kasztany wodne, tajski jasny
sos sojowy i wiele innych , które niedługo pojawią się w różnych przepisach na moim blogu.Składniki:5 porcji ceny:400 g
mięsa jagnięcego na sos5
szalotek3 ząbki
czosnku2 łyżki czerwonej pasty
curry1 łyżka
brązowego cukru2 łyżki
soku z limonki2 łyżki
sosu rybnego6 liści dzikiego
czosnku lub garść swieżej
bazilii1
czerwona papryka, duża1 puszka
wodnych kasztanów1 garść świeżej
kolendry2 dl
buljonu z
kurczaka1 puszka
mleka kokosowego (400 g )1 łyżka
oleju do smażenia, chętnie arachidowy250 g pszennych nudli, (waga sucha)Wykonanie:Pokrój
mięso na drobne kawałki i podsmaż na
oleju z pastą
curry,
szalotką pokrojoną w kliny i
czosnkiem w plasterkach.Dodaj
cukier i smaż jeszcze kilka minut.Wlej
mleko kokosowe,
buljon, dopraw
sosem rybnym i gotuj, aż
mięso będzie prawie miękkie. To trwa zwykle 40 minut.Pokrój
paprykę na duże kawałki, odcedź
kasztany i dodaj do sosu. Gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu.Dodaj dziki
czosnek lub
bazilię i
kolendrę na końcu.Ugotuj nudle zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z sosem
curry.
Polecane przepisySzybkie wegetarianskie
curry z
ciecierzycaKotlety wieprzowe po tajsku z noodle
Curry sos z
kurczakiem i warzywamiI znowu orientalne zapachy w mojej kuchniZupa kalafiorowa po azjatycku