Wykonanie
Danie idealne na Wigilijny wieczór!Bardzo łatwe w wykonaniu, smaczna marynata pikantno słodka komponuje się nawet z podjadana
kapustą :-)
Składniki: na 3 osoby2 łyżki
oleju arachidowego3 ząbki
czosnku2 łyżeczki pociętego
imbiru60 ml
wody2 łyżki
brązowego cukru2 łyżki tajskiego
sosu rybnego1 łyżka
soku z limonki1 litr
oleju roślinnego3 szt świeżego
pstrągaPrzygotowanie:Na średnim ogniu rozgrzej
olej arachidowy, wrzuć
czosnek,
imbir posiekany w plasterkach,
papryczki chili i podsmażaj do miękkości. Dodaj
wodę,
cukier,
sos rybny,
sok z limonki i często mieszając podgrzewaj do rozpuszczenia
cukru. Zwiększ ogień i gotuj aż płyn się zagęści przez ok 2 min. Odstaw. Do dużego woka wlej
olej, rozgrzej do temperatury 190' osusz
rybę papierowymi ręcznikami, posyp obficie
mąką kukurydzianą i wrzuć na gorący
olej. Smaż po 4 minuty. Wyjmij, ułóż na talerzu, polej podgrzanym sosem i podawaj na gorącoDodaję do akcji: