Wykonanie
Dziś znowu proponuję super szybie i niesamowicie pyszne danie: grillowaną polędwiczkę wieprzową z wietnamskim
sosem karmelowym z książki Billa Grangera „Bill’s Everyday Asian”.Jest to idealny obiad do przygotowania w „tygodniu”, kiedy raczej nie mamy czasu ani ochoty na długie przesiadywanie w kuchni nad garami. Polecam!Scroll down for English(4 porcje)Składniki:1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)1 łyżka
sosu rybnego1 łyżeczka
cukru pudru2 ząbki
czosnku, rozgniecione płaską stroną nożagarść liści
kolendry do podaniaSkładniki na wietnamski
sos karmelowy:2 łyżki jasnego
brązowego cukru2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
oleju1 1/2 łyżki
sosu rybnego1 1/2 łyżki
soku z limonki1 długa
papryczka chilli, pokrojona w plasterkiPrzygotowanie:Przekrój polędwiczkę na pół, w celu ułatwienia sobie późniejszego grillowania.Wymieszaj
sos rybny,
cukier i
czosnek w płytkim naczyniu.Włóż do niego polędwiczkę i marynuj w lodówce przez 10 minut.Rozgrzej odrobinę
oleju na patelni grillowej na dużym ogniu i smaż
wieprzowinę po około 3-4 minut z każdej z 4 stron, aż przestanie być różowa w środku.Przełóż ją na deskę do krojenia pozwól „odpocząć” przez 5 minut przed pokrojeniem.Przygotowanie
sosu karmelowego:Wsyp
cukry i 2 łyżki
wody do małego rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż
cukry się rozpuszczą.Zwiększ ogień do średniego i gotuj przez 2 minuty, aż płyn się zredukuje i nabierze karmelowego koloru.Zdejmij z ognia, pozwól mu lekko ostygnąć i dodaj
olej,
sos rybny,
sok z limonki i
chilli i dokładnie wymieszaj.Podawaj polędwiczkę pokrojoną w plastry z
sosem karmelowym i świeżą
kolendrą.
English versionBarbecued
pork fillet with Vietnamese caramel sauce(4 servings)Ingredients:1 whole
pork fillet (about 600 g)1 tablespoon fish sauce1 teaspoon caster sugar2 garlic cloves, crushed with the flat of a knifehandful coriander leaves for servingIngredients for the caramel sauce:2 tablespoons soft brown sugar2 tablespoons caster sugar2 tablespoons light-flavoured oil1 1/2 tablespoons fish sauce1 1/2 tablespoons lime juice1 long red
chilli, finely slicedPreparation:Cut the
pork fillet in haf crossways so it’s easier to
manage.Combine the fish sauce, sugar and garlic in a shallow dish.Add the
pork and leave to marinate in the fridge for 10 minutes.Lightly oil the grill pan over medium-high heat and cook the
pork for 3-4 minutes on each of the four sides or until just cooked.Place the fillet on cutting board and let it rest for 5 minutes before slicing.Preparation of the caramel sauce:Place the sugars and 2 tablespoons water in a small saucepan over low heat and cook until the sugars have dissolved.Increase the heat to medium and cook for 2 minutes or until reduced.Remove from the heat and allow to cool. Add the oil, fish sauce, lime juice and
chilli and stir to combine.Dress the fillet with the caramel sauce and coriander leaves.Enjoy!
Share the post "Grillowana polędwiczka z wietnamskim
sosem karmelowym Billa Grangera"