Wykonanie
Poziom trudnościW każdym wietnamskim domu stoi w słoiku w lodówce, a w wietnamskich barach stoi w miseczkach na stołach sos – sos do maczania. Można w nim maczać smażone i świeże sajgonki (spring rolls),
makaron, smażony
ryż, wszelkie
mięsa,
owoce morza itp. Można też, jako dressing, dodawać go do sałatek i różnych ulubionych wietnamskich potraw. Podstawą tego
sosu jest dobrej jakości
sos rybny, ale pozostałe składniki (
czosnek,
ocet lub
sok z limonki,
cukier i
papryczka chilli) też są ważne. Najważniejszy jest balans smaku, czyli odpowiednia słodkość, słoność, kwaśność i ostrość przygotowywanego sosu. Mój sos zrobiłam na podstawie wskazówek przyjaciółki Thanh z Wietnamu. Jako własny akcent, do sosu dodałam 1 łyżkę drobno startej
marchewki. Roznoszący się zapach sosu przywołuje wspomnienia z Wietnamu, Ci którzy tam jeszcze nie byli – zechcą do Wietnamu pojechać (lub chociaż wybrać się do Wietnamskiej knajpy).Porcja na ok. 300 ml sosuSkładniki:4 ząbki
czosnku3 łyżeczki
soku z limonki lub
octu ryżowego lub
winnego4 łyżki
sosu rybnego4 łyżki
brązowego cukru200 ml gorącej (60-80 °C)
wody1-2
papryczki chilli1 łyżka drobno startej
marchewki (można się bez niej obejść)Sposób przygotowania:
Czosnek drobno posiekać, przełożyć do miski i dolać
sok z limonki lub
ocet – w ten sposób złagodzimy zapach
czosnku.
Dodać 4 łyżki
sosu rybnego,
cukier i gorącą
wodę, wszystko wymieszać (aż się
cukier rozpuści).
Na koniec dodać bardzo drobno posiekane
chilli (1 – jeśli chcemy średnio ostry sos, 2 – jeśli bardzo ostry) oraz startą
marchewkę. Odstawić do lodówki na min. 30 minut.
Ja podałam sos do smażonych sajgonek. Zestaw idealny 💕
Sos przez kilka dni można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku.Smacznego!