Wykonanie
Mam kilka sposobów na użycie w przepisach
mięsa z rosołu. Dziś w wersji orientalnej sałatki z
kurczakiem, która jest bardzo aromatyczna i pełna smaku, choć odbiega od tego, do czego przywykły polskie
kubki smakowe :)Dla nas to udany eksperyment i na pewno będą kolejne :)Składniki:
mięso drobiowe z rosołu - użyłam 2 udek i 4 skrzydełek2 szklanki
kapusty pekińskiej1 duża
marchewka1
cebula20 ml
octu ryżowego1/3 szklanki liści
bazylii3 łyżki jasnego
sosu sojowego1 ząbek
czosnku2 łyżki
soku z limonko2 łyżki
cukru pudru2 płaskie łyżeczki
soli morskiej1 łyżka
sosu rybnego1/4 szklanki
wodyPrzygotowanie:
Marchew pokroić w cienkie słupki,
cebulę w piórka a
kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.W misce wymieszać 1 łyżkę
cukru pudru,
ocet ryżowy i 1 łyżeczkę
soli. Dodać pokrojona
marchewkę, przykryć i odstawić na 5 minut. Dodać
cebulę i odstawić na kolejne 5 minut.W dużej misce umieszczamy drobno posiekaną
kapustę, pokrojone
mięso, posiekane liście
bazylii oraz zamarynowaną
marchewkę z
cebulą.Całość zalewamy sosem przygotowanym z
sosu rybnego,
limonki,
wody, 1 łyżeczki
soli i
cukru pudru, 1 ząbka
czosnku.Dokładnie mieszamy.Smacznego!Przepis znalazłam tutaj i zmodyfikowałam pod własne potrzeby.