Wykonanie
Sajgonki – Cha Gio12-14
arkuszy papieru ryżowego5 dag
makaronu ryżowegokilka
grzybków mun (namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki)2 posiekane
dymki1 nieduża
marchewka posiekana w juliennegarść
kiełków fasoli (zblanszowanych i osuszonych) lub innych
kiełków250 g mielonej
wieprzowiny (można zamienić np. ugotowanymi posiekanymi
krewetkami - ja tak właśnie zrobiłam)1 roztrzepane
jajko½ łyżeczki
pieprzu2 łyżki
sosu rybnegosól do smaku
Wszystkie składniki nadzienia mieszamy i doprawiamy. Kiedy nadzienie jest gotowe przygotowujemy mocno ciepłą
wodę do moczenia
papieru ryżowego (najlepiej aby
wodę wlać do miski lub garnka o takiej średnicy aby łatwo było moczyć arkusze papieru). Moczymy arkusz papieru przez chwilkę, miękki kładziemy na desce do krojenia, nakładamy łyżkę farszu bliżej siebie. Boki papieru zakładamy do środka, ciasno, tuż przy nadzieniu. Dolną część papieru zakładamy na już złożone boczne skrzydełka i nadzienie, następnie zacząć ciasno zwijać uważając aby nie rozerwać
papieru ryżowego. I tak postępujemy aż do wyczerpania składników. Gotowe ale nie usmażone sajgonki dobrze jest przykryć folią aby nie wyschły nadmiernie) Sajgonki smażymy na głębokim
oleju do złocistego koloru, powinny stać się chrupiące.Do podania można przygotować sos z podanych poniżej składników:2-3 malutkie drobno posiekanych
chilli3 ząbki
czosnku¼ szklanki
cukru3 łyżki
soku z limonki1 łyżka
octu ryżowego3 łyżki
sosu rybnego½ szklanki
wody½ łyżeczki
soliAlbo podać z gotowym sosem do sajgonek lub słodkim sosem
chilli i
sosem sojowym. Sajgonki z tego przepisu wyszły genialne w smaku, chrupiące i złociutkie. Idealne!Wspólnie sajgonki robiły: Ja,
Basia,
Kasia, Iza, Sylwia, Paulina, Ula i Ewa