ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: sajgonki

Moja Kuchnia: sajgonki

nazwa

Wykonanie

Sajgonki – Cha Gio
12-14 arkuszy papieru ryżowego
5 dag makaronu ryżowego
kilka grzybków mun (namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki)
2 posiekane dymki
1 nieduża marchewka posiekana w julienne
garść kiełków fasoli (zblanszowanych i osuszonych) lub innych kiełków
250 g mielonej wieprzowiny (można zamienić np. ugotowanymi posiekanymi krewetkami - ja tak właśnie zrobiłam)
1 roztrzepane jajko
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki sosu rybnego
sól do smaku
Wszystkie składniki nadzienia mieszamy i doprawiamy. Kiedy nadzienie jest gotowe przygotowujemy mocno ciepłą wodę do moczenia papieru ryżowego (najlepiej aby wodę wlać do miski lub garnka o takiej średnicy aby łatwo było moczyć arkusze papieru). Moczymy arkusz papieru przez chwilkę, miękki kładziemy na desce do krojenia, nakładamy łyżkę farszu bliżej siebie. Boki papieru zakładamy do środka, ciasno, tuż przy nadzieniu. Dolną część papieru zakładamy na już złożone boczne skrzydełka i nadzienie, następnie zacząć ciasno zwijać uważając aby nie rozerwać papieru ryżowego. I tak postępujemy aż do wyczerpania składników. Gotowe ale nie usmażone sajgonki dobrze jest przykryć folią aby nie wyschły nadmiernie) Sajgonki smażymy na głębokim oleju do złocistego koloru, powinny stać się chrupiące.
Do podania można przygotować sos z podanych poniżej składników:
2-3 malutkie drobno posiekanych chilli
3 ząbki czosnku
¼ szklanki cukru
3 łyżki soku z limonki
1 łyżka octu ryżowego
3 łyżki sosu rybnego
½ szklanki wody
½ łyżeczki soli
Albo podać z gotowym sosem do sajgonek lub słodkim sosem chilli i sosem sojowym. Sajgonki z tego przepisu wyszły genialne w smaku, chrupiące i złociutkie. Idealne!
Wspólnie sajgonki robiły: Ja, Basia, Kasia, Iza, Sylwia, Paulina, Ula i Ewa
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/02/sajgonki.html