ßßß Cookit - przepis na Jarskie sajgonki

Jarskie sajgonki

nazwa

Wykonanie

Ostatnio było rodzinne zapotrzebowanie na sajgonki. Ile bym ich nie zrobiła to zawsze będzie za mało, zawsze za szybko się skończą i w ogóle dzielić się trzeba, a najchętniej każdy by wszystkie zagarnął dla siebie. Ponieważ nie było pod ręką ani fajnego mięska ani krewetek sajgonki były jarskie. Śmiem myśleć, że gdybym tego nie zakomunikowała, nikt by się nie zorientował :) Wyszły pyszne a moje eksperymenty z mizuną uważam że bardzo udane.
12-14 arkuszy papieru ryżowego
5 dag makaronu ryżowego
kilka grzybków mun (namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki)
2 posiekane dymki
2 nieduże marchewki posiekane w julienne
garść kiełków fasoli (zblanszowanych i osuszonych) lub innych kiełków
1 por pokrojony w julienne
garść mizuny pokrojonej na mniejsze odcinki
1 roztrzepane jajko
2 łyżki sosu rybnego
Wszystkie składniki nadzienia mieszamy i doprawiamy. Kiedy nadzienie jest gotowe przygotowujemy mocno ciepłą wodę do moczenia papieru ryżowego (najlepiej aby wodę wlać do miski lub garnka o takiej średnicy aby łatwo było moczyć arkusze papieru). Moczymy arkusz papieru przez chwilkę, miękki kładziemy na desce do krojenia, nakładamy łyżkę farszu bliżej siebie. Boki papieru zakładamy do środka, ciasno, tuż przy nadzieniu. Dolną część papieru zakładamy na już złożone boczne skrzydełka i nadzienie, następnie zacząć ciasno zwijać uważając aby nie rozerwać papieru ryżowego. I tak postępujemy aż do wyczerpania składników. Sajgonki smażymy na głębokim oleju do złocistego koloru, powinny stać się chrupiące.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/05/jarskie-sajgonki.html