Wykonanie
Share the post "
Łosoś z sosem z
mango / Roasted salmon with
mango sauce"W związku z tym, że ostatnio spełniłam życzenie mojego ukochanego i zrobiłam mu na obiad
schabowego (a nie przepadam), tym razem musiał się zgodzić moją propozycję:) Biorąc pod uwagę fakt, że uwielbiam
ryby i owoce morza postawiłam na bezpiecznego
łososia, którego nawet mój połówek toleruje. Postanowiłam poszukać czegoś innego niż zwykle i takim też sposobem trafiłam na przepis Asi z Kwestii Smaku, a że miałam akurat
mango pod ręką postanowiłam go wypróbować. Danie wyszło przepyszne! Rozpływający się w ustach
łosoś z delikatnym sosem z
mango, którego podałam z
fasolką szparagową ugotowaną na parze i obtoczoną w zredukowanej marynacie po łososiu. Niebo w gębie, a jeszcze jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Polecam gorąco!Scroll down for recipe in English
(2 porcje)Składniki na
łososia:2 filety z
łososia bez skóry po ok. 150 g4 łyżki
sosu sojowego1 i 1/2 łyżki
syropu klonowego lub 1 łyżka
brązowego cukru1/2 łyżki
soku z limonki2 łyżeczki startego
imbiru1 ząbek
czosnku, drobno starty1 łyżeczka
brązowego cukru (po zamarynowaniu)Składniki na sos:1
mango1 łyżka
octu ryżowego lub
winnego1 łyżka
soku z limonki2 łyżeczki
syropu klonowego lub
brązowego cukru2 łyżeczki startego
imbiru1 łyżeczka
oliwymała szczypta
soli lub 1 łyżeczka
sosu rybnegofasolka szparagowa ugotowana na parze lub z
wody do podaniaPrzygotowanie:W średniej (nie metalowej) misce wymieszaj dokładnie
sos sojowy,
syrop klonowy,
sok z limonki,
imbir i
czosnek. Włóż do powstałej marynaty
łososia i odstaw na 1 godzinę do lodówki.W celu przygotowania sosu, w pojemniku blendera zmiksuj miąższ
mango z
octem,
sokiem z limonki,
syropem klonowym,
imbirem,
oliwą i
solą lub
sosem rybnym, do otrzymania jedwabistego sosu . Przełóż do rondelka i gotuj na małym ogniu przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje.Włącz piekarnik i ustaw go na 230 stopni C z termoobiegiem.Wyjmij
łososia z marynaty i ułóż go na blaszce do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 6 – 8 minut.W międzyczasie przelej marynatę do rondelka, wmieszaj łyżeczkę
brązowego cukru i gotuj przez kilka minut aż zgęstnieje.Wyjmij
łososia z piekarnika i wyłóż go na talerze, posmaruj zredukowaną marynatą i polej sosem z
mango.
Fasolkę szparagową wrzuć do rondelka z sosem z marynaty, dokładnie wymieszaj, wyłóż na talerze z
łososiem i podawaj.Smacznego!
English versionRoasted salmon with
mango sauce(2 servings)Ingredients for the salmon:2 salmon fillets without skin (approx. 150 g each)4 tablespoons soy sauce1 1/2 tablespoons maple
syrup or 1 tablespoon brown sugar1/2 tablespoons lime juice2 teaspoons grated ginger1 clove garlic, finely minced1 teaspoon brown sugarIngredients for
manago sauce:1 ripe
mango1 tablespoon rice vinegar or white
wine vinegar1 tablespoon lime juice2 teaspoons maple
syrup or brown sugar2 teaspoons grated ginger1 teaspoon
olive oila small pinch of salt or 1 teaspoon fish saucegreen beans, cooked or steamed for servingPreparation:In a medium bowl mix the soy sauce, maple
syrup, lime juice, ginger and garlic. Add salmon to marinate and set aside for 1 hour.To prepare the sauce, place in a blender container flesh of a
mango, vinegar, lime juice, maple
syrup, ginger,
olive oil and salt or fish sauce and mix until silky smooth. Transfer to a saucepan and cook over low heat for approx. 4 minutes until thickened.Preheat the oven to 230 oC with fan on.Remove the salmon from the marinade and place it on a baking
tray. Place in the preheated oven and bake for approx. 6 – 8 minutes.In the meantime,
pour the marinade into a saucepan, stir in a teaspoon of brown sugar and cook for a few minutes until thickened.Remove the salmon from the oven and brush with reduced marinade, place on the plates and
pour over he sauce with
mango.Toss green beans into a saucepan with the rest of reduced marinade, mix and
serve with salmon.Enjoy!
Share the post "
Łosoś z sosem z
mango / Roasted salmon with
mango sauce"