ßßß Cookit - przepis na Sałatka z kalmarami i pomidorkami

Sałatka z kalmarami i pomidorkami

Wykonanie

Składniki
2 porcje
4 małe kalmary, oczyszczone (lub około 150 g kalmarów)
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 garście mieszanej sałaty lub rukoli
7 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
1 mała cebulka szalotka, pokrojona w plasterki
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
Sos
1 łyżeczka przyprawy chilli
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Składniki sosu wymieszać w salaterce. Kalmary umyć, osuszyć i pokroić w wąskie krążki. Wymieszać z czosnkiem i połową sosu. Odstawić na 1/2 godziny do lodówki.
Sałatę poszarpać i przełożyć do salaterki, włożyć oprószone solą pomidorki i cebulkę.
Rozgrzać patelnię i smażyć kalmary wraz z marynatą na złoty kolor, przez około 2 minuty. Przełożyć do salaterki z sałatą. Posypać skórką z cytryny i polać resztą sosu. Podawać z cytryną i chlebem.
Propozycja podania
1/4 cytryny do skrapiania
bagietka
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/kalmary/salatka_z_kalmarami/przepis.html