Wykonanie
Składniki2 porcje2 duże
kalmary oczyszczone (lub około 1/2 kg
kalmarów)Marynata2 ząbki
czosnku, obrane i drobno posiekane4 łyżki
oliwy z oliwek1,5 łyżki
octu winnegolistki z 1 gałązki
rozmarynusól i świeżo zmielony
czarny pieprzPeperonata2
papryki (zielona i czerwona)
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz4 łyżki
oliwy z oliwek1/2
cebuli, drobno pokrojonej1 ząbek
czosnku, posiekany1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 puszka
pomidorów bez skórek, około 300 gPrzygotowanie
KalmaryDo głębokiego talerza włożyć
czosnek i
rozmaryn, wlać
oliwę oraz
ocet winny. Doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać.
Kalmary umyć i osuszyć. Przeciąć je wzdłuż na 2 części i jeszcze raz w poprzek. Włożyć do marynaty, wymieszać, przykryć folią przeźroczystą i włożyć do lodówki na 4 godziny. Raz
kalmary odwrócić.Rozgrzać grill w piekarniku do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, zagiąć końce folii tworząc boki na wysokość 1 - 2 cm.
Kalmary wyjąć z marynaty i ułożyć na folii. Marynatę przelać do kubka.
Kalmary zapiekać przez około 4 minuty, aż się zarumienią. Podczas pieczenia
kalmary raz odwrócić i polewać marynatą.Wyjąć z piekarnika, rozłożyć na talerzu oraz skropić
oliwą z oliwek lub pozostałą marynatą znajdującą się w folii. Podawać z peperonatą i opieczonym w tosterze
chlebem.PeperonataRozgrzać grill w piekarniku.
Papryki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, posypać
solą i
pieprzem oraz wysmarować 2 łyżkami
oliwy. Ułożyć skórką do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową.
Papryki piec przez około 15 - 20 minut, aż skórka będzie brązowo - czarna. Wyjąć z piekarnika, zawinąć szczelnie końce folii na
papryce i odczekać 10 minut. Wyjąć z foli i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę.
Pomidory odsączyć z sosu i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki
oliwy z oliwek, zeszklić
cebulę wraz z
czosnkiem. Dodać
pomidory i smażyć przez 3 - 4 minuty na wolnym ogniu. Doprawić
solą,
pieprzem, dodać pokrojone
papryki oraz
natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę.