ßßß Cookit - przepis na Składniki na sos wiśniowy:

Składniki na sos wiśniowy:

nazwa

Wykonanie

Na specjalne zamówienie jednej z moich czytelniczek – Marty. Pokażę Wam przepis na makowiec, którego przygotowanie nie zajmie Wam dłużej jak 40 minut (razem z pieczeniem). Ciekawi? Zapraszam.
Makowce to nasz polski specjał. Nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Ile jest jego wersji? Milion. Każdy ma swoją, każda jest pyszna. Jedni wolą gdy maku jest nałożone na grubo, inni (w tym ja) gdy mak przełożony jest przez warstwy ciasta. Jaki rodzaj Wy lubicie?
Ten przedstawiony na zdjęciu był przygotowany na warsztatach w makro i jest to nic innego jak biszkopt zrolowany i przełożony marmoladą owocową oraz masą makową. Na wierzchu pokryty został masą z mascarpone oraz posypany kruszonymi orzechami.
Składniki na biszkopt:
mąka pszenna 113g
cukier 85g
jajka 6 szt
masa makowa 150g
konfitura 40g
orzechy ziemne 25g
Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę delikatnie mieszając. Na blasze z pergaminem rozsmarowujemy ciasto na grubość 0,5cm. Pieczemy w temperaturze180 stopni przez max 10 minut. Tak długo aby ciasto pozostało jasne. W tym czasie odcedzamy masę makową.
Składniki na krem:
masło 200g
mascarpone 400g
cukier puder 300g
laska wanilli 1 szt
W mikserze ucieramy masło wraz z cukrem. Dokładamy ziarna wanilii a następnie dodajemy mascarpone mieszając delikatnie.
wiśnie mrożone 100g
cukier brązowy 10g
miód 10g
wódka cherr 20ml
Z cukru brązowego robimy karmel i przesmażamy w nim wiśnie. Dodajemy alkohol i flambirujemy żeby odparował. Dodajemy miód i redukujemy o połowę. Miksujemy wiśnie aby powstał sos (albo pozostawiamy w całości).
Upieczone ciasto (jeszcze ciepłe) smarujemy konfiturą owocową na całej powierzchni. Następnie 3/4 powierzchni ciasta smarujemy masą makową. Zwijamy na roladę. Pokrywamy z wierzchu kremem mascarpone i posypujemy kruszonymi orzechami laskowymi.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/zrolowany-mak-czyli-makowiec-troche-inaczej