ßßß
Na specjalne zamówienie jednej z moich czytelniczek – Marty. Pokażę Wam przepis na makowiec, którego przygotowanie nie zajmie Wam dłużej jak 40 minut (razem z pieczeniem). Ciekawi? Zapraszam.Makowce to nasz polski specjał. Nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Ile jest jego wersji? Milion. Każdy ma swoją, każda jest pyszna. Jedni wolą gdy maku jest nałożone na grubo, inni (w tym ja) gdy mak przełożony jest przez warstwy ciasta. Jaki rodzaj Wy lubicie?Ten przedstawiony na zdjęciu był przygotowany na warsztatach w makro i jest to nic innego jak biszkopt zrolowany i przełożony marmoladą owocową oraz masą makową. Na wierzchu pokryty został masą z mascarpone oraz posypany kruszonymi orzechami.
Składniki na biszkopt:mąka pszenna 113gcukier 85gjajka 6 sztmasa makowa 150gkonfitura 40gorzechy ziemne 25gUbijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę delikatnie mieszając. Na blasze z pergaminem rozsmarowujemy ciasto na grubość 0,5cm. Pieczemy w temperaturze180 stopni przez max 10 minut. Tak długo aby ciasto pozostało jasne. W tym czasie odcedzamy masę makową.Składniki na krem:masło 200gmascarpone 400gcukier puder 300glaska wanilli 1 sztW mikserze ucieramy masło wraz z cukrem. Dokładamy ziarna wanilii a następnie dodajemy mascarpone mieszając delikatnie.wiśnie mrożone 100gcukier brązowy 10gmiód 10gwódka cherr 20mlZ cukru brązowego robimy karmel i przesmażamy w nim wiśnie. Dodajemy alkohol i flambirujemy żeby odparował. Dodajemy miód i redukujemy o połowę. Miksujemy wiśnie aby powstał sos (albo pozostawiamy w całości).Upieczone ciasto (jeszcze ciepłe) smarujemy konfiturą owocową na całej powierzchni. Następnie 3/4 powierzchni ciasta smarujemy masą makową. Zwijamy na roladę. Pokrywamy z wierzchu kremem mascarpone i posypujemy kruszonymi orzechami laskowymi.