Wykonanie
Na specjalne zamówienie jednej z moich czytelniczek – Marty. Pokażę Wam przepis na makowiec, którego przygotowanie nie zajmie Wam dłużej jak 40 minut (razem z pieczeniem). Ciekawi? Zapraszam.Makowce to nasz polski specjał. Nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Ile jest jego wersji? Milion. Każdy ma swoją, każda jest pyszna. Jedni wolą gdy
maku jest nałożone na grubo, inni (w tym ja) gdy
mak przełożony jest przez warstwy ciasta. Jaki rodzaj Wy lubicie?Ten przedstawiony na zdjęciu był przygotowany na warsztatach w makro i jest to nic innego jak
biszkopt zrolowany i przełożony
marmoladą owocową oraz masą
makową. Na wierzchu pokryty został masą z
mascarpone oraz posypany kruszonymi
orzechami.
Składniki na
biszkopt:
mąka pszenna 113g
cukier 85g
jajka 6 sztmasa makowa 150g
konfitura 40g
orzechy ziemne 25gUbijamy
białka z
cukrem na sztywną pianę. Dodajemy
żółtka i
mąkę delikatnie mieszając. Na blasze z pergaminem rozsmarowujemy ciasto na grubość 0,5cm. Pieczemy w temperaturze180 stopni przez max 10 minut. Tak długo aby ciasto pozostało jasne. W tym czasie odcedzamy masę
makową.Składniki na krem:
masło 200g
mascarpone 400g
cukier puder 300glaska
wanilli 1 sztW mikserze ucieramy
masło wraz z
cukrem. Dokładamy ziarna
wanilii a następnie dodajemy
mascarpone mieszając delikatnie.
wiśnie mrożone 100g
cukier brązowy 10g
miód 10g
wódka cherr 20mlZ
cukru brązowego robimy karmel i przesmażamy w nim
wiśnie. Dodajemy
alkohol i flambirujemy żeby odparował. Dodajemy
miód i redukujemy o połowę. Miksujemy
wiśnie aby powstał sos (albo pozostawiamy w całości).Upieczone ciasto (jeszcze ciepłe) smarujemy
konfiturą owocową na całej powierzchni. Następnie 3/4 powierzchni ciasta smarujemy masą
makową. Zwijamy na roladę. Pokrywamy z wierzchu kremem
mascarpone i posypujemy kruszonymi
orzechami laskowymi.