ßßß Cookit - przepis na Kremowy deser z mascarpone, truskawek i kruszonki

Kremowy deser z mascarpone, truskawek i kruszonki

nazwa

Wykonanie

Proporcje dla 4 osób
Składniki:
300 g truskawek
200 g serka mascarpone
2 łyżki miodu
7 łyżek cukru pudru
2 jajka
1 szczypta soli
kruszonka:
100 g mąki pszennej
60 g masła
2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania truskawek, mycia i wycinania zielonych końcówek. Kroimy je na mniejsze części i zasypujemy 3 łyżkami cukru pudru. Odstawiamy do lodówki na około 4-6 godzin.
Przygotowanie kruszonki zaczynamy od mąki, którą przesypujemy do miski, dokładamy pokrojone miękkie w kostkę masło, zasypujemy cukrem i mieszamy ręcznie do otrzymania piaskowej masy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przesypujemy naszą surową kruszonkę i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 C na jakieś 20 minut doglądając aby nie przypiekła się za mocno. (Przyjemny zapach masła będzie dobrym doradcą)
Przygotowanie kremu zaczynamy od oddzielania żółtek od białka. Żółtka ubijamy z 4 łyżkami cukru do powstania jasnej emulsji, dodając do niej mascarpone i miód delikatnie mieszając. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę i dodajemy je do kremu z jajek i mascarpone. Wstawiamy na chwile do lodówki.
Truskawki schłodzone miksujemy z cukrem i na przemian z kremem i kruszonka dekorujemy pucharki.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/07/kremowy-deser-z-mascarpone-truskawek-i.html