Wykonanie
Proporcje dla 4 osóbSkładniki:300 g
truskawek200 g
serka mascarpone2 łyżki
miodu7 łyżek
cukru pudru2
jajka1 szczypta
solikruszonka:100 g
mąki pszennej60 g
masła2 łyżki
brązowego cukru trzcinowegoWykonanie:Zaczynamy od przygotowania
truskawek, mycia i wycinania zielonych końcówek. Kroimy je na mniejsze części i zasypujemy 3 łyżkami
cukru pudru. Odstawiamy do lodówki na około 4-6 godzin.Przygotowanie kruszonki zaczynamy od
mąki, którą przesypujemy do miski, dokładamy pokrojone miękkie w kostkę
masło, zasypujemy
cukrem i mieszamy ręcznie do otrzymania piaskowej masy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przesypujemy naszą surową kruszonkę i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 C na jakieś 20 minut doglądając aby nie przypiekła się za mocno. (Przyjemny zapach
masła będzie dobrym doradcą)Przygotowanie kremu zaczynamy od oddzielania
żółtek od
białka.
Żółtka ubijamy z 4 łyżkami
cukru do powstania jasnej emulsji, dodając do niej
mascarpone i
miód delikatnie mieszając. W osobnej misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli na sztywną masę i dodajemy je do kremu z
jajek i
mascarpone. Wstawiamy na chwile do lodówki.
Truskawki schłodzone miksujemy z
cukrem i na przemian z kremem i kruszonka dekorujemy pucharki.Smacznego.