Wykonanie
Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. W zeszłym roku dodawałam przepis na pączki bez smażenia więc w tym roku postanowiłam zaszaleć z kaloriami. A co tam!
Składniki:800g
mąki4
żółtka80g
cukru3 łyżeczki
cukru wanilinowego1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (ja użyłam takiego
syropu smakowego MONIN)200ml słodkiej
śmietanki 12%200ml
mlekaszczypta
soli60g roztopionego
masła9g suchych
drożdży2 łyżki
spirytusuolej do głębokiego smażenia (można również smażyć na
smalcu)
cukier puder do posypaniaCiepłe
mleko,
drożdże,
cukier i odrobinę
mąki mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi objętość. Do reszty
mąki dodajemy
cukier wanilinowy, ekstrakt
waniliowy,
jajka roztrzepane ze
śmietaną, szczyptę
soli,
masło i
spirytus. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy gładkie ciasto. Nie powinno się ono kleić do rąk. W razie potrzeby dosypujemy trochę
mąki (uważamy, żeby nie przesadzić bo pączki będą zbyt twarde). Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 części i każdą część wałkujemy na około 0,5-1cm grubości. Przy pomocy większej szklanki wycinamy duże kółka a w środku przy pomocy kieliszka – mniejsze. Tak przygotowane pączki układamy na blacie w kilku cm odstępach i przykrywamy ściereczką. Czekamy około 45 minut aż podrosną. Rozgrzewamy
olej do około 170st i po kolei smażymy każdy pączek z obu stron.Gotowe pączki studzimy i posypujemy
cukrem pudrem.