ßßß Cookit - przepis na Kwadratowe Puszyste Pączuchy Bez Nadzienia

Kwadratowe Puszyste Pączuchy Bez Nadzienia

nazwa

Wykonanie

Pączkowe święto już jutro . Aż strach pomyśleć, ile sztuk wcisną w siebie rekordziści oraz w jakim tempie będą konsumować laureaci tych wszystkich dziwacznych konkursów w jedzeniu pączków na czas. Ja nie namawiam Was ani do obżarstwa, ani do pośpiechu, za to zachęcam do różnorodności. Pąki z dzisiejszego przepisu różnią się od tradycyjnych: kształtem, brakiem lukru, nadzienia oraz tym, że ciasto przed smażeniem nie musi po raz drugi wyrastać. Są zatem bardziej ekspresowe oraz wręcz niewyobrażalnie puszyste.
Składniki:
500 g mąki
5 dag drożdży
5 łyżek cukru
250 ml mleka
5 żółtek
3-4 łyżki masła
szczypta soli
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia (smalec,olej, planta)
Wykonanie:
Drożdże kruszymy, mieszamy z letnim mlekiem i cukrem. Odstawiamy na kwadrans, by zaczęły pracować.
Następnie łączymy je z przesianą mąką, wbijamy żółtka, wsypujemy sól i z całości zagniatamy gładkie ciasto. Na końcu dodajemy masło i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (można użyć miksera). Uprzedzam, że ciasto wychodzi dość rzadkie. Proszę nie dosypywać mąki, bo takie ma być.
Teraz przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe zaciszne miejsce do wrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość.
Wówczas wykładamy je na oprószony mąką blat i przez moment wyrabiamy tak by całe było obtoczone w mące.
Rozwałkowujemy je na grubość 1 cm i ostrym nożem wycinamy kwadraty o boku 10 cm. Nasze pączuchy nie muszę powtórnie wyrastać.
Smażymy je na mocno złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu.
Odsączamy na kawałkach papierowego ręcznika.
Posypujemy cukrem pudrem.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2015/02/kwadratowe-puszyste-paczuchy-bez.html