ßßß
Domowy syrop piernikowy świetnie sprawdzi się do grzanego wina, piwa czy cydru, ale też herbaty, kawy i deserów. A z racji tego, że nie ma w składzie sztucznych barwników, wypełniaczy i aromatów świetnie sprawdzi się jako aromatyzujący dodatek dla maluchów.Smacznego!Składniki na ok. 600 ml syropu350 ml wody150 g cukru150 g daktyli2 laski cynamonu30 g przyprawy do pierników15 g cukru z wanilią lub 1 laska wanilii2 łyżeczki mielonego cynamonu1 łyżeczka mielonych goździków1/2 łyżeczki mielonego anyżu
Przygotowanie:Do garnka wlać wodę.Dodać resztę składników i zagotować.Gotować 10 minut.Po czym wyciągnąć laski cynamonu.Zmiksować syrop.Przecedzić przez sito lub nie, jeśli chcesz otrzymać syrop z miąższem daktyli.Przelać do butelek.Zimny syrop przechowywać do miesiąca w lodówce.Jeżeli jest hermetycznie zamknięty ( na gorąco w wyparzonej butelce) ma trwałość nawet do roku.Taki syrop jest idealnym pomysłem na prezent dla miłośnika piernika!Powiązane notki:Ekstrakt waniliowy – do ciast, deserów, kawy, kremówSok i syrop śliwkowy – na zimę do herbatyMaślane ciasto cytrynowe – idealne do kawyGryczane bułeczki z serem i kruszonką – do kawy i na piknikRAW: surowy syrop z truskawek