Wykonanie
9 Flares Twitter 0 Facebook 9 9 9 9 Flares ×Hmmmm. Święta za pasem – zwiastują nam producenci
napojów gazowanych, markety spożywcze i galerie handlowe. Ale czy święta na prawdę zaczną się za kilka dni? No, nie do końca, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby już teraz wybrać się na drobne zakupy. Rzekłabym nawet, że w dobrym tonie jest rychłe zaopatrzenie się w pierniki,
przyprawy korzenne i
miody. Gdy w trakcie takich zakupów chodzę po wspomnianej galerii i czuję zapach
kawy z piernikowym
syropem, czyli tak ostatnio popularne latte piernikowe lub pumpkin spice latte, z rozkoszą myślę o kubku takiej
kawy. Jak mawiała Marylin Monroe pokusy są po to, żeby im ulegać więc… sącząc swoją piernikową
kawę wpadłam na pomysł przygotowania domowego
syropu. W końcu nie każdy ma pod domem Starbucksa czy Costa Coffie.

Domowy
syrop piernikowy świetnie sprawdzi się do grzanego
wina,
piwa czy cydru, ale też
herbaty,
kawy i deserów. A z racji tego, że nie ma w składzie sztucznych barwników, wypełniaczy i aromatów świetnie sprawdzi się jako aromatyzujący dodatek dla maluchów.Smacznego!Składniki na ok. 600 ml
syropu350 ml
wody150 g
cukru150 g
daktyli2 laski
cynamonu30 g
przyprawy do pierników15 g
cukru z
wanilią lub 1
laska wanilii2 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżeczka mielonych
goździków1/2 łyżeczki mielonego
anyżu
Przygotowanie:Do garnka wlać
wodę.Dodać resztę składników i zagotować.Gotować 10 minut.Po czym wyciągnąć laski
cynamonu.Zmiksować
syrop.Przecedzić przez sito lub nie, jeśli chcesz otrzymać
syrop z miąższem
daktyli.Przelać do butelek.Zimny
syrop przechowywać do miesiąca w lodówce.Jeżeli jest hermetycznie zamknięty ( na gorąco w wyparzonej butelce) ma trwałość nawet do roku.Taki
syrop jest idealnym pomysłem na prezent dla miłośnika piernika!Powiązane notki:Ekstrakt
waniliowy – do ciast, deserów,
kawy, kremówSok i
syrop śliwkowy – na zimę do
herbatyMaślane ciasto
cytrynowe – idealne do
kawyGryczane bułeczki z
serem i kruszonką – do
kawy i na piknikRAW: surowy
syrop z
truskawek