ßßß
Witryny herbaciarni już od kilku sezonów atakują mnie małymi słoiczkami z pomarańczami i limonkami zanurzonymi w słodkim syropie, które wrzuca się do gorącej herbaty w ramach eleganckiego i pełnego smaku dodatku. Kilka miesięcy temu postanowiłam sobie, że jeśli będę robić świąteczną serię na blogu, na pewno zabiorę się za podobny przepis. I oto jest ;) Genialnie prosty do zrobienia przysmak dla wszystkich miłośników herbaty.Składniki na ok. 30 porcji.► woda [szklanka]► cukier [szklanka] ► pomarańcze [2 średnie]► c ynamon [2-3 laski]► goździki [8-10 sztu k]► anyż gwiazdkowy [1 gwiazdka]► cukie r wanili nowy lub waniliowy [5 g / cała torebeczka]Wodę, cukier i przyprawy zagotować w garnuszku do zgęstnienia.Sparzone, wyszorowane pomarańcze pokroić na plasterki (a lubię przekrajać plasterki na pół, żeby troszkę rozgotowały się w syropie i puszczając sok nadały mu smak i lekko złotawy kolor; pomarańcze w całych plasterkach puszczą mniej soku, ale będą wyglądać estetyczniej ;))Pokrojone pomarańcze gotować w syropie przez ok. 10 min.Przełożyć do słoiczka i dodawać do herbaty. ;)