Wykonanie
Witryny herbaciarni już od kilku sezonów atakują mnie małymi słoiczkami z
pomarańczami i
limonkami zanurzonymi w słodkim
syropie, które wrzuca się do gorącej
herbaty w ramach eleganckiego i pełnego smaku dodatku. Kilka miesięcy temu postanowiłam sobie, że jeśli
będę robić świąteczną
serię na blogu, na pewno zabiorę się za podobny przepis. I oto jest ;) Genialnie prosty do zrobienia przysmak dla wszystkich miłośników
herbaty.Składniki na ok. 30 porcji.►
woda [szklanka]►
cukier [szklanka] ►
pomarańcze [2 średnie]► c
ynamon [2-3 laski]►
goździki [8-10 sztu k]►
anyż gwiazdkowy [1 gwiazdka]►
cukie r
wanili nowy lub
waniliowy [5 g / cała torebeczka]
Wodę,
cukier i
przyprawy zagotować w garnuszku do zgęstnienia.Sparzone, wyszorowane
pomarańcze pokroić na plasterki (a lubię przekrajać plasterki na pół, żeby troszkę rozgotowały się w
syropie i puszczając sok nadały mu smak i lekko złotawy kolor;
pomarańcze w całych plasterkach puszczą mniej soku, ale będą wyglądać estetyczniej ;))Pokrojone
pomarańcze gotować w
syropie przez ok. 10 min.Przełożyć do słoiczka i dodawać do
herbaty. ;)