ßßß Cookit - przepis na Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Zapach Bożego Narodzenia? Pomarańcze! Jak je przemycić do keksów, makowca...? Kandyzowana skórka pomarańczowa. Robi się ją identycznie, jak cytrynową, ale podaję całość przepisu.
Składniki:
4 pomarańcze
1 szkl. wody
1 szkl. cukru
Sposób przygotowania:
Pomarańcze sparz wrzątkiem i obierz ze skórki (najlepiej pokrój skórkę na ćwiartki i ściągnij z owocu). Ze skórek usuń białą część. Potnij je w paski.
Wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj 10 minut, po czym wodę odlej. Zalej 1 szkl. wody, wsyp 1 szkl. cukru i gotuj na małym ogniu 40 minut. Skórki wyjmij z syropu i rozłóż na kratce. Pozostaw do wyschnięcia - najlepiej na noc.
Rano pokrój i przechowuj w szczelnym słoiku w lodówce.
Syrop możesz wykorzystać do ciast lub herbaty.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/11/kandyzowana-skorka-pomaranczowa.html