Wykonanie
Zapach Bożego Narodzenia?
Pomarańcze! Jak je przemycić do keksów, makowca...? Kandyzowana
skórka pomarańczowa. Robi się ją identycznie, jak
cytrynową, ale podaję całość przepisu.

Składniki:4
pomarańcze1 szkl.
wody1 szkl.
cukruSposób przygotowania:
Pomarańcze sparz wrzątkiem i obierz ze skórki (najlepiej pokrój skórkę na ćwiartki i ściągnij z
owocu). Ze skórek usuń białą część. Potnij je w paski.Wrzuć do garnka i zalej
wodą. Gotuj 10 minut, po czym
wodę odlej. Zalej 1 szkl.
wody, wsyp 1 szkl.
cukru i gotuj na małym ogniu 40 minut. Skórki wyjmij z
syropu i rozłóż na kratce. Pozostaw do wyschnięcia - najlepiej na noc.Rano pokrój i przechowuj w szczelnym słoiku w lodówce.
Syrop możesz wykorzystać do ciast lub
herbaty.
